Компаниите майки на Coach и Versace се обединяват в сделка за 8,5 милиарда долара

...
Майкъл Корс и Кейт Спейд са на път да станат
Коментари Харесай

Майкъл Корс и Кейт Спейд са на път да станат братя и сестри.

Tapestry Inc., която притежава Kate Spade and Coach, обяви в четвъртък, че придобива Capri Holdings, компанията майка на Michael Kors и Versace. Сделката за 8,5 милиарда долара може да им помогне да се конкурират по-добре с европейските си конкуренти от по-висок клас.

След приключването на сделката, планирано за края на 2024 г., комбинираният бизнес ще се състои от „шест силно допълващи се марки с глобален обхват“, обявиха компаниите, с прогнозирани годишни продажби от над 12 милиарда долара в повече от 75 държави. Компаниите предвиждат 200 милиона долара икономии от синергии в рамките на три години след приключване на сделката.

„Комбинацията от Coach, Kate Spade и Stuart Weitzman заедно с Versace, Jimmy Choo и Michael Kors създава нова мощна глобална луксозна къща, отключвайки уникална възможност за увеличаване на стойността за нашите потребители, служители, общности и акционери около свят“, каза изпълнителният директор на Tapestry в изявление.

Съгласно условията на сделката, акционерите на Capri ще получат $57 на акция. Акциите скочиха с 60% в предпазарната търговия, докато акциите на Tapestry останаха без промяна.

И двете компании промениха имената на компаниите си майки през последните години, тъй като увеличиха портфолиото си от модни марки. Coach промени името си на Tapestry през 2017 г., а Michael Kors премина към Capri, след като купи Versace през 2018 г. (Компаниите не казаха дали името Tapestry ще бъде запазено след приключването на придобиването.)

Съобщението в четвъртък беше логична стъпка за марките, тъй като и двете се разширяват през последните години, според Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той пише в бележка до инвеститорите, че макар новата компания да не е толкова „престижна или голяма, колкото европейските си аналози“, тя ще „има значително влияние на пазара на луксозни стоки“.

„Логиката зад всяка сделка е да се подражават на групи като LVMH и Kering, които са много успешни в поддържането на марки, които се харесват на различни сегменти на пазара“, каза той. „Големите луксозни къщи също имат огромен набор от общ капацитет за управление и оперативен капацитет, който могат да използват в своите марки по ефективен и ефективен начин.“

Разходите за луксозни стоки обаче се забавиха през последните тримесечия, особено в Съединените щати. Главният финансов директор на LVMH Жан-Жак Гуйони каза миналия месец, че „амбициозните клиенти не пазаруват толкова много, колкото преди“, тъй като продажбите са спаднали с 1% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Тези предупредителни знаци „оказаха натиск върху Tapestry и Capri, като и двете сега гледат към международните пазари, за да стимулират растежа“, каза Сондърс. „Има повече сигурност в предприемането на смели международни планове като по-голямо образувание.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР