Майкъл Джордан е едно специално име в баскетбола. Всички помнят

...
Майкъл Джордан е едно специално име в баскетбола. Всички помнят
Коментари Харесай

Спортни хроники: Майкъл Джордан бил заклет фен на Adidas

Майкъл Джордан е едно особено име в баскетбола. Всички помнят изкованата му история, превръщането му в легенда и налагането му на игрището. В един миг името се трансформира в марка и потвърди, че с малко повече предпочитание и отдаденост, човек може да реализира всичко. Малцина знаят, че Джордан е бил върл почитател на Adidas и постоянно е желал да има контракт с тях. В Северна Каролина се е налагало да носи марката Converse – тогавашният треньор получавал сумата от 10 000 $ за обзавеждането на играчите, затова никой не можел да избира лични марки.

Младият гений очаквал предложение, само че такова не идвало. И повода не е в качествата на Майкъл, до този миг всички към този момент виждали на какво е кадърен и какво може да направи, но немският бранд се намирал в доста сложна обстановка. Децата ѝ трябвало да поемат другите подразделения на компанията. Госпожа Даслер имала един наследник и четири дъщери и щом генерирала властта в ръцете им, дамите бързо били обградени от своите съпрузи и надлежно работата почнала да буксува.

 2019 NBA All-Star Game

Щом договарянията почнали, връзките сред всички притежатели били повече от неприятни. Кейт се влошила в допълнение здравословното си положение и в следствие умряла по-късно същата година. И до момента в който всеки дърпа чергата към себе си Джордан почнал да изпитва по-сериозно отчаяние. Сякаш неговата обичана марка не съставлява това, което той желал да бъде.

Още с посрещането на бъдещата звезда, господата декларирали, че към този момент имат всички огромни имена: Меджик Джонсън, Бърд, Д-р Джей и други. Майкъл попитал къде ще стои в листата им и Дийн Онийл дал отговор, че компанията не прави разлика и надлежно ще даде това, което дава и на всички останали – 100 000 $ на година. Джеймс Джордан попитал дали Converse няма желание да направи иновация в спорта и бил посрещнат с безусловно безмълвие. И по този начин договорката пропада, Converse нямали концепция какво да вършат.

 Michael Jordan #23

Промени в контракта и повече пари щели да покачат разноските и за останалите звезди, а в този миг Джордан не си заслужавал риска. Всички виждали гения, само че откакто баскетболът е една гладиаторска сцена, чийто гении могат да бъдат сигурни еднодневки, никой не желал да заплати на новобранеца повече, без да има гаранция дали въобще ще може да приключи сезона.

„ Има едно хлапе от Северна Каролина, той ще бъде сполучлив колкото мен. “

 Michael Jordan #23

Добрите вести са, че Майкъл не потегля безусловно по стъпките на Симпсън. Колегата му в този миг е вицепрезидент на компанията Spot-Bilt. След тази свирепа рекомендация, Джон Фишър решил да потърси надарения юноша. Интересното е, че още тогава Spot-Bilt работели със остарялата организация на Nike – Джон Браун и Партньори. Вместо да се хвалят с цялостен лист от звезди, господата декларирали, че в случай че Джордан реши да сложи подписа си на техен контракт, той ще бъде считан за най-важната им звезда.

Майкъл бил задоволително удовлетворен от тези думи и се доверил. Междувременно Nike стартират своя сериозен напредък. През 1973 година стартират работа с доходи от 28.7 милиона $ и до края на 1983 година към този момент имат близо 867 милиарда $. Изпитвала се потребност за същинска звезда на борда. Сега бил специфичният миг за нови контракти и провокации и ненадейно всички погледи били ориентирани към Джордан. Вестоносците на Nike потърсили Дейвид Фолк за връзка с Майкъл, само че той самият декларирал, че няма никакви ползи към тази компания и фокусът би трябвало да е ориентиран напълно към Adidas.

 Michael Jordan #23

Другият главен проблем е, че сътрудникът имал минимум думата по отношение на ориста на баскетболиста. Всички решения се взимали напълно с присъединяване на фамилията и Фолк знаел, че в случай че завоюва родителите, всички порти ще бъдат отворени. Повечето му клиенти към този момент били обути в Nikе, до момента в който Джордан се дърпал и упорствал борбата за немския бранд да продължи. Фолк позвънил на Джеймс Джордан и разказал какво тъкмо може да завоюват.

Още с идването в централата на компанията, всички са посрещани от водещия дизайнер, шефа на компанията и отговорникът на баскетболната дивизия – Хауърд Уайт. След като гледат записи на Майкъл, стартират да се вадят и предложенията. Дизайнерът демонстрира обувка в черно и алено. Джордан признава, че харесва ниските обувки на Adidas, а не високите на Nike. Дизайнерите бързо отвърнали, че могат да ушият такива обувки и ще се съобразят с желанията му.

 Michael Jordan Bulls

Това е прецедентът в компанията и никой до този миг не получавал сходна чест. В идната зала било времето за ухажване и надлежно някой трябвало да пусне златната кокошка на младия гений. Докато говорили за възможните проекти, в стаята се появил и Фил Найт, който имал доста съществени проекти и знаел по какъв начин тъкмо да накара Джордан да подпише.

След всичко показано, фамилията и мениджърът излизат на вечеря. Всички чакат решението на Майкъл. До този миг младият спортист не е обелвал дума, просто е стоял и следил. След къс момент на тишина, който във вселената на Фолк бил цяла безкрайност, някой трябвало да стартира. Именно сътрудникът попитал страхливо за решение, а Джордан отвърнал „ Не желая да отивам на още една среща. “. Отговорът на Nike е брониран: 500 000 $ на година и контракт за 5 години. Единствено Джеймс Уорти е взимал по 150 000 на година с 8-годишен контракт.

 Michael Jordan

Допълнителните клаузи ще донесат близо 7 милиона $ към годишната заплата и в случай, че всички клаузи се спазят. Условията на Nike не били галактически, само че претендирали доста труд. Понеже не всичко било допустимо, компанията била подготвена да заплати и за единствено една изпълнена уговорка. При крах, името на Джордан би трябвало да продаде обувки за 4 милиона $ в идващите години и ще получи парите за останалите две години без право на преподписване. Преди да подпише този контракт, Джордан се качва на колата и отива при Adidas.

Показал какво тъкмо се предлага от конкуренцията и декларирал, че в случай че предложат нещо близо до това, незабавно ще подпише с тях. Златното птиче кацало единствено един път, само че бъдещата звезда на Чикаго въпреки всичко не желала да се откаже от немския бранд.

 Michael Jordan

Двете страни почнали създаването на Air Jordan. И до през днешния ден Spot-Bilt считат, че са можели да реализират същия триумф с името на Майкъл, само че не с тази скорост, не с тези цветове. В този миг от спортната и маркетингова история, двете страни са имали витална потребност да се срещнат и магията се случила. Всичко се развивало по-план, единствено за маркетинг на новия бранд Nike платил към 1 милион $.

През идващия сезон 1984 – 1985 бил нанесен непредвиден удар – NBA забранили рекламните обувки, тъй като не били в звук с екипите на баскетболистите. Брандът заплаща всички санкции и прави реклама. Слоганът също бил впечатляващ. „ На 15 октомври Nike сътвориха революционна баскетболна обувка. На 18 октомври NBA публично я забрани. За благополучие не може да ви забрани да я носите. “.

 1201008P Magic v Bulls Jordan

Междувременно Майки стартира да играе с невероятна скорост. Печели премията „ Новобранец на годината “ и също така отбелязва по 28.2 точки на игра. Децата са в възторг, името му е на всички места.

В края на сезона се следи съвършена работа сред спортист, първокласен артикул и съвършена маркетингова тактика. През 2012 година марката на Джордан продава обувки за 2.5 милиарда $ – най-хубавата им година. 58% от всички баскетболни обувки са с името „ Джордан “. Името Джордан към този момент е такава легенда, че даже децата, които в никакъв случай не са виждали спортиста, избират марката. Днес пенсионираното баскетболно провидение признава, че е най-благодарен на Adidas. Причината е, че след всички опити да отиде при тях, той най-сетне можел да вземе умерено решението… и да сътвори една от най-великите и разпознаваеми марки в света.

 Bulls V Heat

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР