Майка на недоносени близнаци e първата получила кутии по проекта,

...
Майка на недоносени близнаци e първата получила кутии по проекта,
Коментари Харесай

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено подаряват от Карин дом в родилните отделения във Варна

Майка на недоносени близнаци e първата получила кутии по плана, целящ обезпечаването на поддръжка за бебетата и техните фамилии.

 

По образец на редица европейски страни и родилките във Варна ще получават комплект с най-нужното за първите мигове на своето дете. Проектът Бебешка кутия е иницииран от Фондация Карин дом с поддръжката на Фондация Кахане и е  въодушевен от финландския модел, където всяко семейство на новородено получава най-важните неща за първите месеци. Кутии ще получат всички фамилии от лечебните заведения сътрудници без оглед на обществен статус или други критерии за асортимент.

Общо 1000 комплекта ще бъдат раздадени в СБАГАЛ „ Проф. доктор. Д. Стаматов “, МБАЛ „ Света Анна “ и Медицински комплекс Майчин дом –Варна от май 2021 до  декември 2022г или до привършване на планувания брой кутии. Кутията включва бебешки дрешки, одеяло, мека играчка, комплект козметика за бебето, еднократни пелени, дървено гребенче, дървена играчка, бебешки кърпички от памук, наставнически карти на Карин дом за бебета от 0-6 месеца, основани от експертите на Карин дом и ваучер за една безвъзмездна консултация с техния екип.



Днес от 11.00 ч. в СБАГАЛ „ Проф. доктор. Д. Стаматов “ алегорично бяха връчени първите кутии, а адресат стана майката на близнаци от Варна – Русалия Йорданова.  Децата са прибързано родени, само че с помощта на отличната работа на екипа на неонатология на СБАГАЛ „ Проф. доктор. Д. Стаматов “ са в чудесно здраве.

Първите месеци от живота на всяко дете са решаващи за неговото образуване като персона и създаване на обвързаност, по тази причина поддръжката в тези първи моменти е основна. В момента в България няма огромен и наличен механизъм за подготовка на родители или поддръжка на родители на новородени и това води до редица провокации и стрес, както за родителите, по този начин и за бебето. Най-голямото достижение на Карин дом е партньорството със фамилията, а най-ценният съдружник по пътя към всеки триумф, всяка дребна победа и огромна крачка в развиването на децата са техните родители.

„ Разглеждаме този план като допълнение на нашата дългодишна работа по програмата ранна намеса. Науката и опитът ни са посочили, че първите мигове в родилното, а и първите месеци са  изключително значими за всяко семейство, само че още повече за фамилиите, сблъскващи се с някакво предизвикателство, което ги слага в риск; раждане на дете със специфични потребности, ниски приходи, самотно родителство, липса на фамилна поддръжка и други. Този комплект на пръв взор приветлив жест, в действителност е инструмент за поддръжка точно в такива случаи, в които една родилка има потребност от поддръжка – както виждате с изключение на материалните дарове, в комплекта е включен и ваучер за консултация с наш експерт – било то психолог, логопед, рехабилитатор. Вярваме, че тази първа подадена ръка може да окаже въздействие и се надяваме, че един ден би могла даже да се трансформира в държавна политика “ – показа Мая Донева, Директор на Фондация Карин дом.

 

За Фондация Карин дом
Фондация Карин дом е организация с нестопанска цел, която започва работата си като център за деца със специфични потребности във Варна през 1996г. Вече 25 години Карин дом дава друг и сложен модел на услуги за деца и техните фамилии. Нашият екип дава квалифицирани услуги по рехабилитация и ранна намеса на повече от 300 деца годишно от цялата страна  на възраст от 0 до 8г.
Нашето най-голямо достижение е партньорството със фамилията, а нашият най-ценен съдружник по пътя към всеки триумф, всяка дребна победа и огромна крачка в развиването на децата са техните родители.

За Фондация Кахане
Фондация Карл Кахане е основана през 1991 от Карл Кахане като самостоятелна, частна, не политическа и не религиозна благотворителна организация. Той взе участие в бранша на гражданското общество и Неправителствени организации в Европа, Турция, Близкия изток и Северна Африка. Мисията на фондация Кахане е да помогне на хората да основат почтена и спокойна среда за живот.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР