Майка на две малки деца е убита от съпруга си

...
Майка на две малки деца е убита от съпруга си
Коментари Харесай

Бездействие, което убива! Държавата ще плаща за убийството на жена, което не предотврати 



Майка на две дребни деца е убита от брачна половинка си измежду бял ден в кафене, часове откакто е подала следващата тъжба в прокуратурата, че мъжът ѝ има револвер и тя се опасява за живота си.

Това е действителна история, която се случи на 18 август 2017 година в София. Жертвата е Елена Василева, която оставя две сирачета на 5 и на 10 години. Днес те, дружно с баба си, осъдиха България, която не предотврати предизвестеното ликвидиране на майка им.

Европейският съд по правата индивида (ЕСПЧ) им присъди 24 000 евро обезщетение, тъй като откри неадекватността и бездействието на българските управляващи да защитят правото на живот на Василева.

Тя е във фактическа разлъка със брачна половинка си от 2014 година През двете години преди да бъде убита, Елена Василева подава четири тъжби до полицията, в които споделя за заплашителното държание на брачна половинка си. В първата оповестява, че след скандал той е срязал гумите на колата ѝ с думите: „ Няма да ти дам бракоразвод! Ще те гръмна! Ще оставя децата без майка! ”. Тя написа до полицията, че се опасява за живота си, защото брачният партньор ѝ има револвер.

След различен случай през 2017 година, когато мъжът ѝ я преследва с кола и пешком и я наскърбява и заплашва, Софийският областен съд издава краткотрайна възбрана да я приближава на по-малко от 100 метра, а по-късно мярката става дефинитивна.

За нито един от двата случая не са повдигнати обвинявания против брачна половинка на Василева.

Ден преди да бъде убита, тя се обадила на тел. 112, с цел да заяви, че брачният партньор ѝ е карал зад колата ѝ в нарушаване на заповедта за отбрана, а по-късно подава и тъжба в полицията. На идващия ден – часове преди да бъде убита, дамата подава тъжба и до Софийската районна прокуратура, в която още веднъж споделя, че брачният партньор ѝ има револвер и тя се опасява за живота си.

След като я убива с два изстрела – в главата и в тялото, мъжът на Василева самичък се предава в Шесто РУП. През 2018 година е наказан на 13 години и четири месеца затвор за ликвидиране и нелегално владеене на огнестрелно оръжие, както и да заплати 250 000 лева кръвнина на двете си дъщери.

След бруталното ликвидиране Министерство на вътрешните работи прави вътрешна инспекция, в която установи, че служители на реда са пренебрегнали отговорностите си. По данни на съда в Страсбург 10 души са били осъдени, още трима – порицани.

Ето какво открива Европейски съд по правата на човека за дейностите на полицията и прокуратурата по четирите тъжби на Елена Василева: „ Властите не са реагирали неотложно на нейните тъжби, а незабавното ѝ позвъняване въобще не е предадено на полицията. Всъщност те са дали отговор неотложно единствено един път – изпратили са патрул, когато майката на Василева се е обадила на незабавния телефон, с цел да заяви за нападателно държание на шурей си по отношение на нея и внуците ѝ “.

Освен това, съдът установи, че макар издадената заповед за отбрана на Василева, тя „ просто е била заведена от съответното полицейско ръководство, без да са подхванати никакви стъпки, с цел да се уверят управляващите, че мъжът ѝ я съблюдава “. Окончателната заповед за отбрана даже не е показана на вниманието на полицията.

„ В реалност столичната полиция се е интересувала единствено от това дали би трябвало да бъде формирано наказателно произвеждане против брачна половинка на Василева без изобщо да реши дали неговото държание съставлява риск за нея в специфичния подтекст на домашното принуждение и неговата динамичност “, написа съдът в Страсбург.

И акцентира, че вътрешното следствие в Министерство на вътрешните работи след убийството на дамата е открило, че полицията не е проверила дали брачният партньор ѝ има позволение за огнестрелно оръжие и дали има такова. Освен това полицията изобщо не е обърнала внимание на смъртните закани, които той е отправял към Елена Василева.

„ Нито един от тези пороци не е бил отхвърлен от прокуратурата, която на два пъти отхвърля да образува досъдебно произвеждане единствено въз основа на писмените отчети от полицията без съгласуваност сред двамата виновни прокурори “, установи съдът в Страсбург. И е безапелационен, че като се има поради, че мъжът на Василева е нарушил възбраната да я приближава, управляващите е трябвало да знаят, че е имало действителен и непосреден риск за живота ѝ.

„ Този неуспех явно частично се дължи на неналичието на образование по отношение на динамичността на домашното принуждение “, написа Европейски съд по правата на човека.

Той изяснява, че в случай че бяха решили вярно случая, управляващите са щели да подхващат поредност от стъпки и показва, че е трябвало да бъде лишен револверът на мъжа, чието позволение за оръжие е изтекло, както и той да бъде арестуван за нарушение на ограничаващата заповед, а Василева да бъде сложена под полицейска протекция.

„ Нещо повече – не е имало подобаваща превантивна реакция, включваща съгласуваност сред голям брой органи, като прокуратурата, която неотложно е трябвало да се свърже със столичната полиция, когато Василева е подала поредна тъжба сутринта преди да бъде убита “, декларира Европейски съд по правата на човека. Лекс бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР