Майка на две малки деца е убита от съпруга си

...
Майка на две малки деца е убита от съпруга си
Коментари Харесай

Бездействие, което убива: Държавата ще плаща за убийството на жена, което не предотврати

Майка на две дребни деца е убита от брачна половинка си измежду бял ден в кафене часове откакто е подала следващата тъжба в прокуратурата, че мъжът ѝ има револвер и тя се опасява за живота си

Това е действителна история, която се случи на 18 август 2017 година в София. Жертвата е Елена Василева, която оставя две сирачета на 5 и на 10 години. Днес те, дружно с баба си, осъдиха България, която не предотврати предизвестеното ликвидиране на майка им, написа.

Европейският съд по правата индивида (ЕСПЧ) им присъди 24 000 евро обезщетение, тъй като откри неадекватността и бездействието на българските управляващи да защитят правото на живот на Василева.

Тя е във фактическа разлъка със брачна половинка си от 2014 година През двете години преди да бъде убита Елена Василева подава четири тъжби до полицията, в които споделя за заплашителното държание на брачна половинка си. В първата оповестява, че след скандал той е срязал гумите на колата ѝ с думите: „ Няма да ти дам бракоразвод! Ще те гръмна! Ще оставя децата без майка!”. Тя написа до полицията, че се опасява за живота си, защото брачният партньор ѝ има револвер.

След различен случай през 2017 година, когато мъжът ѝ я преследва с кола и пешком и я наскърбява и заплашва, Софийският областен съд издава краткотрайна възбрана да я приближава на по-малко от 100 метра от нея, след това мярката става дефинитивна.

За нито един от двата случая не са повдигнати обвинявания против брачна половинка на Василева.

Ден преди да бъде убита, тя се обадила на тел. 112, с цел да заяви, че брачният партньор ѝ е карал зад колата ѝ в нарушаване на заповедта за отбрана, а по-късно подава и тъжба в полицията. На идващия ден – часове преди да бъде убита, дамата подава тъжба и до Софийската районна прокуратура, в която още веднъж споделя, че брачният партньор ѝ има револвер и тя се опасява за живота си.

След като я убива с два изстрела – в главата и в тялото, мъжът на Елена Василева самичък се предава в Шесто РУП. През 2018 година е наказан на 13 години и четири месеца затвор за ликвидиране и нелегално владеене на огнестрелно оръжие. Осъден е и да заплати по 250 000 лева кръвнина на двете си дъщери.

След бруталното ликвидиране Министерство на вътрешните работи прави вътрешна инспекция, в която установи, че служители на реда са пренебрегнали отговорностите си. По данни на съда в Страсбург 10 души са били осъдени, още трима – порицани.

Ето какво открива Европейски съд по правата на човека за дейностите на полицията и прокуратурата по четирите тъжби на Елена Василева: „ Властите не са реагирали неотложно на нейните тъжби, а незабавното ѝ позвъняване въобще не е предадено на полицията. Всъщност те са дали отговор неотложно единствено един път – изпратили са патрул, когато майката на Василева се е обадила на незабавния телефон, с цел да заяви за нападателно държание на шурей си по отношение на нея и внуците ѝ “.

Освен това, съдът установи, че макар че съдът е издал заповед за отбрана на Василева, тя „ просто е била заведена от съответното полицейско ръководство, без да са подхванати никакви стъпки, с цел да се уверят управляващите, че мъжът ѝ я съблюдава “. Окончателната заповед за отбрана даже не е показана на вниманието на полицията.

„ В реалност столичната полиция се е интересувала единствено от това дали би трябвало да бъде формирано наказателно произвеждане против брачна половинка на Василева без изобщо да реши дали неговото държание съставлява риск за нея в специфичния подтекст на домашното принуждение и неговата динамичност “, написа съдът в Страсбург.

И акцентира, че вътрешното следствие в МРВ след убийството на дамата е открило, че полицията не е проверила дали брачният партньор ѝ има позволение за огнестрелно оръжие и дали има такова. Освен това полицията изобщо не е обърнала внимание на смъртните закани, които той е отправял към Елена Василева.

„ Нито един от тези пороци не е бил отхвърлен от прокуратурата, която на два пъти отхвърля да образува досъдебно произвеждане единствено въз основа на писмените отчети от полицията без съгласуваност сред двамата виновни прокурори “, установи съдът в Страсбург. И е безапелационен, че като се има поради, че мъжът на Василева е нарушил възбраната да я приближава, управляващите е трябвало да знаят, че е имало действителен и непосреден риск за живота ѝ.

„ Този неуспех явно частично се дължи на неналичието на образование по отношение на динамичността на домашното принуждение “, написа Европейски съд по правата на човека.

Той изяснява, че в случай че бяха решили вярно случая, управляващите са щели да подхващат поредност от стъпки и показва, че е трябвало да бъде лишен револверът на мъжа, чието позволение за оръжие е изтекло, както и той да бъде арестуван за нарушение на ограничаващата заповед, а Василева да бъде сложена под полицейска протекция.

„ Нещо повече – не е имало подобаваща превантивна реакция, включваща съгласуваност сред голям брой органи, като прокуратурата, която неотложно е трябвало да се свърже със столичната полиция, когато Василева е подала поредна тъжба сутринта преди да бъде убита “, декларира Европейски съд по правата на човека.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР