Майка на дете със Синдром на Даун и редица придружаващи

...
Майка на дете със Синдром на Даун и редица придружаващи
Коментари Харесай

Една майка с потресаващ разказ за отношението към сина й: Душаха го, сваляха му гащите, биеха му шамари и какви ли не още гаври

Майка на дете със Синдром на Даун и редица съпътстващи болести се бори да си върне сина назад, откакто той е лишен от управляващите в Испания.

Вергиния Кръстева отпътува за Палма де Майорка със сина си Томи през 2015 година в търсене на по-добри условия за лекуването и образованието му.

Томи, тогава четиригодишен, стартира да посещава локалното учебно заведение като първоначално всичко наподобява наред.

" Първоначално всичко вървеше доста добре, беше доста благополучен с децата от разнообразни националности, всички доста го обичаха и имаше нужното внимание от страна на децата. Докато на един рожден ден на дете от класа майките ме уведомиха, че синът ми е измъчван в учебно заведение и попитаха дали знам това. Те ме посъветваха да отида на утринната закуска и да погледна в учебния двор какво се случва със сина ми Томи. Направих го и видях, че синът ми го малтретират групово разнообразни деца на друга възраст. Те го душаха, сваляха му гащите, биеха му плесници и какви ли не още гаври. Направих фотоси и незабавно се обърнах към шефа на учебното заведение с молба за помощ. Той ми подвигна скандал, че никога нямам право да фотографирам, че детето е добре гледано в учебно заведение и че това просто им е играта ", споделя Вергиния пред Българска национална телевизия.

Следват смени на няколко учебни заведения, където Томи се сблъсква със същото отношение, а жалбите на майка му - със същото неглижиране на казуса.

" Институциите се намесват през 2017 година, когато пуснах първата тъжба за малтретиране. Преди това пробвах единствено с молби до шефовете на учебните заведения и учителите. Започнах да изваждам медицински и разнообразни лекари от болничното заведение и от здравните центрове постоянно ми споделяха, че това не може да продължава и че ще сезират всички обществени институции. И споделяха да пущам тъжби в полицията. И макар че аз съм ги сезирала и лекарите пишеха във всяка епикриза, нямаше никаква реакция и ми споделяха, че по-скоро аз си изобретявам и че това е игра. И започнаха от " Закрила на детето " да ме търсят и да ми споделят, че детето не е измъчвано и това са измислени от мен неща. За първото и второто учебно заведение имах назначени служебни юристи, които след две години официално ми изпратиха по мейл, че това е естествена игра сред децата и че няма данни за закононарушение ", уточни тя.

Всичко това продължава допреди 10 месеца, когато Томи е лишен от майка му и настанен от испанските управляващи в институция. Забрана да поставя грижи за него е издадена и на татко му. На 13 януари следва правосъдно съвещание по проблема, на което съдът би трябвало да се произнесе дали наложената по отношение на детето мярка е подобаваща за развиването му.

Майката на Томи се тревожи, защото локалният ѝ юрист я е предизвестил, че испанската система е тромава и че се случва деца да останат блокирани отвън фамилиите си с години.

Българската страна не може да се намесва в сходни проблеми в непознати страни, разяснява в  " Денят стартира "  адвокат Йорданка Бекирска, президент на Комисията по фамилно право към Федерацията на европейските адвокатури в Страсбург.

" В момента, в който български жител и детето му отидат в чужбина и се открият там, местоживеенето на детето се трансферира във въпросната страна и пълномощия имат единствено локалните институции. Българската страна няма пълномощия и не може да се намеси. Самият факт, че детето е отнето, е мярка, която са решили, че би трябвало да бъде наложена. Дали е ефикасна, съдът ще реши. Защото аз не мисля, че сега то е добре обгрижено - настанено е в апартамент с други деца с увреждания ", сподели тя.

Бекирска цитира статистика от 2020 година, съгласно която 107 български деца, които живеят в чужбина, са били отнети от фамилиите им от локални обществени служби. Според нея в множеството случаи не може да става дума за дискриминация, а просто в страните с по-тромава правосъдна система, тези случаи се проточват.

Тя посъветва майката на Томи да изчака делото и да се приготви доста добре с доказателства, с цел да убеди съда, че насилието в учебно заведение е повода детето да не е добре, а не тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР