Майк ван дер Руст може и да не е особено

...
Майк ван дер Руст може и да не е особено
Коментари Харесай

Майк ван дер Руст: Усилената подготовка за VAR ще даде резултати

Майк ван дер Руст може и да не е изключително известно име за българския футболен ентусиаст, само че точно той се явява един от най-важните фактори във втората фаза на сезон 2020/21. Нидерландският експерт е отговорник за системата VAR от страна на ФИФА, а задачата му е да следи образованието на родните съдии, тестването, след това - и въвеждането на видео арбитри в Първа лига.

Пред медийните канали на БФС Ван дер Руст разкри елементи за работата си, за напредъка на VAR в България, както и за самата дълго чакана система.

" VAR е извънредно деликатна материя - належащо е дълго време за тренировки и подготовка, преди съдиите и видео асистентите да бъдат подготвени за мачове онлайн. Тукашният екип отпред с Петър Петров работи отлично дружно с инструкторите. Те от самото начало направляват и оказват помощ арбитрите и VAR асистентите за усъвършенстването им, а фокусът е върху протокола, връзката и следването на съответните процедури. На съдиите са нужни много време и сила с цел да научат всичко това и да свикнат, тъй като работата с VAR изисква доста опит, а опитът не се купува от супермаркета. Трябват мачове и доста тренировки, до момента в който в даден миг бъдат подготвени за сериозен мач; а във футбола, и изключително в съдийството, след края на мача постоянно може да има тълкования. Някои хора ще кажат, че е имало дузпа, други - не. Съдията би трябвало да вземе решение. Ако той реши, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии; хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат за какво видео асистентите не са го уведомили. Защото интерпретацията във футбола и в съдийствто постоянно ще я има. Дискусиите ще продължат. Това, което желаеме е да отстраняваме, са огромните неточности ", споделя Ван дер Руст.
 Снимка 519992
Източник:

" Да кажем, че съдията пропусне чист червен картон за удар с лакът в лицето, само че това се е случило зад тила му - VAR асистените ще го видят на мониторите, ще му оповестят, а той ще вземе решение. Ситуацията при дузпа е същата. Съдията отсъжда дузпа, само че в случай че е симулация, асистентите ще го отбележат на екраните и ще изискат от рефера да види още един път ситуацията. Но има и обстановки, които подлежат на разискване - дали в действителност е безапелационна дузпа или е симулация, тъй като контактът е подобен, че е противоречиво дали нарушаването е от страна на бранителя или преиграване на нападателя. Това постоянно ще го има. Засега се работи интензивно за подготовката на съдиите и шампионатът в Бояна е доста добър късмет за тях да практикуват. Той също по този начин е добра опция за " бъдещето ", тъй като младите играчи би трябвало също да свикнат с мачове със системата VAR. "

Що се отнася до другите настроения във футболните среди във връзка с въвеждането на VAR у нас, експертът е безапелационен: " Оптимист съм! Работи се интензивно и резултатите ще дойдат. Във всеки мач може да има обстановка, за която след края на срещата да си кажеш, че е била сложна за присъждане, а заради разнообразни аргументи съдиите ще са се справили по друг метод. Но както към този момент споделих, хората се трудят пъклен съществено и това ме изпълва със удовлетворение. Дали съдиите и VAR асистентите ще бъдат подготвени, ще разберем в бъдеще. В момента те реферират не мач от Първа лига, а шампионат за юноши, който не се излъчва по малкия екран, няма огромен интерес, друго е. Резултатите ще станат ясни, когато стартират действителна работа в мачовете от професионалния футбол, където всичко може да се случи. Обикновено, когато въведем VAR в някое състезание се вижда, че хората по трибуните или пред тв приемниците се оплакват. Това е заради неналичието на схващане на протокола. Например - съдията отсъжда корнер, само че в действителност би трябвало да е удар от вратата - и, в случай че при този корнер се означи гол, почитателите са недоволни, че видео асистентите не са поправили съдията. Но това не е разрешено. Недуразуменията, които се получават съгласно мен не са неточности на съдиите или на асистентите, а се дължат на това, че хората в профил не са осведомени с това какви са функционалностите и отговорностите на VAR; кое е и кое не е в компетенцията на системата. В последна сметка основният арбитър е този, който взима решението, в случай че явно е неверно, асистентите ще го осведомят, той ще отиде до монитора, с цел да види още веднъж ситуацията, и ще вземе своето извънредно решение. Съдиите в контролната зала може да са на мнение, че в дадена обстановка дузпа няма, само че основният съдия да види повторението и да не се съгласи с тях. Той е този, който е виновен за окончателните решения. В ситуациите за евентуален червен картон, при дузпа, обстановки, които разрешават тълкования, основният арбитър би трябвало да види повторението и да реши персонално. Комуникацията също има основна роля. Важно е съдиите да поддържат връзка вярно по време на мача, когато е належащо, и да си дават един на различен главната информация. Когато съдията отсъжда нещо, би трябвало да осведоми VAR асистентите защо тъкмо се отнася, та да имат опция те да реагират при положение на подозрение. "
 ВАР направи дебют в България
ВАР направи дебют в България

На шампионат за юноши
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР