Майк Помпейо Номинираният за поста държавен секретар на САЩ Майк

...
Майк Помпейо Номинираният за поста държавен секретар на САЩ Майк
Коментари Харесай

Шефът на ЦРУ се срещнал тайно в Пхенян с Ким Чен-ун


Майк Помпейо

Номинираният за поста държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо е отишъл на скрито посещаване в Северна Корея по време на великденските празници и се е срещнал с Ким Чен-ун, настояват американски медии.

Целта на срещата сред един от най-доверените пратеници на Доналд Тръмп и властническия водач на азиатската страна е била да се положат основи за директни договаряния сред Тръмп и Ким за севернокорейската нуклеарна стратегия.

" Уолстрийт джърнъл " цитира достоверни източници, осведомени с въпроса, а " Вашингтон пост " - двама души, директно свързани с пътуването на Помпейо, което станало тъкмо по католическия Великден, т.е. в края на март и началото на април. Двата източника естествено са поискали анонимност.

Помпейо отишъл в Пхенян като персонален делегат на президента.

Всъщност никой във Вашингтон към този момент не се съмнява, че такава аудиенция в действителност е имало, откакто през вчерашния ден самият Тръмп сподели, че Съединени американски щати към този момент са осъществили директен контакт със Северна Корея " на най-високо ниво ", без да разкрие детайлности, като се изключи че чака срещата му с Ким да се състои в края на май или началото на юни. Той приказва на срещата си с японския министър председател Шиндзо Абе, който му гостува в имението Мар-а-Лаго във Флорида.

" Вашингтон пост " напомня, че Помпейо към този момент бе номиниран за държавен секретар, преди да замине за Пхенян, което изяснява и изказването му по време на слушанията в Сената за одобряването му за държавен секретар. Там той сподели, че е " оптимист, че държавното управление на Съединени американски щати може да сътвори условия " водачите на Съединени американски щати и Северна Корея да реализират посредством директни диалози дипломатически пробив, от който " Америка и светът толкоз доста се нуждаят ".

Всекидневникът отбелязва, че Помпейо персонално се е нагърбил с водеща роля в договарянията на администрацията с Пхенян. Срещата му с Ким Чен-ун е най-високото равнище на директен контакт сред двете страни след 2000 година, когато тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт се срещна с Ким Чен-ир - бащата на настоящия водач, с цел да разиска с него " стратегически въпроси ".

От Централно разузнавателно управление на САЩ са отказали да разясняват визитата на Помпейо, тъй като " по принцип не разясняват пътуванията на своя началник ". Коментар е отказала и севернокорейската задача при Организация на обединените нации, която е главният информационен пункт за замяна на известия сред Вашингтон и Пхенян.

Около седмица след визитата на Помпейо в Северна Корея американски високопоставени представители обявиха, че Ким персонално е удостоверил готовността си да договаря за възможна денуклеаризация на Корейския полуостров. От това стана ясно, че е отворен нов информационен канал сред двете страни преди срещата на върха, и че администрацията на Съединени американски щати е стигнала до извода за сериозните планове на Пхенян да има такава среща, отбелязва " Вашингтон пост ".

Тогава обаче още никой не можеше да допусна, че самият Помпейо е отишъл в Пхенян и че тази информация идва от първа ръка, и то на най-високо равнище.

" Уолстрийт джърнъл " обаче предизвестява да не се хранят прибързани очаквания за исторически пробив от срещата на Тръмп и Ким Чен-ун, тъй като и двамата водачи са задоволително непредсказуеми.

Същевременно американските медии обръщат внимание на още един значителен миг от вчерашната среща на Тръмп с японския министър председател. Тръмп споделил във Флорида, че е дал " благословия " на Южна Корея да договаря за историческо спокойно съглашение със Северна Корея за официално преустановяване на войната, избухнала през 1950 година и завършила единствено с помирение три години по-късно. Лидерите на двете Кореи следва да се срещнат на 27 април.

Южна Корея желае да размени примирието, поставило завършек на бойните дейности в Корейската война през 1953 година, с " непрекъснат кротичък режим " на Корейския полуостров. Това сподели в сряда министерството на националното обединяване, представено от Йонхап.

" Правителството поставя старания да разгласи завършек на войната и да откри непрекъснат кротичък режим ", сподели на брифинг представител на министерството.

АП отбелязва, че не може да има действителни договаряния по въпроса за кротичък контракт, без присъединяване на другите страни, които участваха във войната от 1950-53 година, и изключително Съединените щати. Причината е, че Южна Корея не е подписала примирието, което постави завършек на сраженията, само че остави Корейския полуостров към момента официално в положение на война. Примирието през 1953 година бе подписано от командването на силите на Организация на обединените нации, в които основна роля играеха Съединени американски щати, от Северна Корея и от Китай. Южна Корея бе член на командването на Организация на обединените нации, само че не подписа директно примирието.

Предстоящата на 27 април среща сред южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския водач Ким Чен-ун - едвам третата по рода си сред двете страни - е предстояща със сериозен интерес. Високопоставен представител на южнокорейското президентство сподели през днешния ден, че Сеул и Пхенян считат да употребяват срещата си на върха, с цел да обсъдят формалното преустановяване на военните дейности, само че не е ясно дали те ще разискват и преустановяване на войната.

" Ние към момента не знаем дали съответен термин като " преустановяване на войната " може да бъде употребен по време на срещата на върха, само че в действителност желаем съглашение за преустановяване на враждебните дейности сред Севера и Юга ", сподели цитираният източник, поискал анонимност.

Северна Корея от дълго време се стреми към кротичък контракт със Съединени американски щати за публично преустановяване на войната, отбелязва АП. Някои южнокорейци се опасяват, че Северът може да употребява подобен контракт като предлог да изиска изтеглянето на намиращите се сега в Южна Корея 28 500 американски бойци. Други показват опасения, че възможни полемики за формалното преустановяване на войната може да отвлекат вниманието от така и така комплицирания проблем за очистване на нуклеарните оръжия на Северна Корея и за използването на благонадежден механизъм за инспекция по въпроса.

Съединени американски щати, Япония и Южна Корея обсъждали проект за цялостната денуклеаризация на Северна Корея до лятото на 2020 година, съобщили дипломатически източници на вестник " Джапан таймс " във вторник, представени и от " Вашингтон таймс ". Този проект обаче в действителност отхвърлял " поетапния синхронизиран метод " в подмяна на тласъци от Запада, предлаган от Пхенян, написа вестникът.

Трите страни желали бързо да се постави завършек на създаването от Пхенян на нуклеарни оръжия и ракети, имайки поради несполучливите предходни опити, при които Пхенян получи основни тласъци да приключи оръжейните си стратегии, единствено с цел да завоюва време и да продължи напъните си. Затова в този момент Тръмп и Абе желали в диалозите си във Флорида да обсъдят " времевата рамка " за денуклеаризацията, споделили същите източници.

Тръмп сподели през вчерашния ден във Флорида, че чака с неспокойствие срещата си с Ким. " Те ни почитат, и ние ги почитаме. Време е да беседваме, време е да решаваме проблемите. Наистина имам вяра, че има доста благосклонност. Има огромен късмет да решим един международен проблем ", споделил президентът.

Според " Вашингтон таймс " кореспондент запитал Тръмп дали към този момент е приказвал непосредствено с Ким Чен-ун. Президентът изначало споделил " да ", само че не станало напълно ясно дали дава отговор на този или на различен въпрос. Когато бил помолен още веднъж да каже дали е разговарял с Ким, той дал отговор, че " дано не отиваме толкоз надалеч " в детайлностите, и тогава оповестил, че двете страни към този момент са осъществили контакт " на най-високи нива ", явно визирайки визитата на Помпейо в Пхенян. По-късно неговата говорителка Сара Сандърс пояснила, че президентът желал да каже, че диалозите " не били директно с него ".

А що се отнася до възможните места за бъдещата му среща с Ким, Тръмп споделил, че са избрани пет вероятни места, само че нито едно от тях не е в Съединени американски щати. " Скоро ще ви уведомим ", добавил той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР