Мая ЙОВАНОВСКАВ началото на февруари Евростат изкара стъписващата статистика, че

...
Мая ЙОВАНОВСКАВ началото на февруари Евростат изкара стъписващата статистика, че
Коментари Харесай

Хайде холан!

Мая ЙОВАНОВСКА
В началото на февруари " Евростат " изкара стъписващата статистика, че храни от първа нужда у нас като олио, масло, мляко, сирене и яйца, са на ценово ниво, което надминава средноевропейското и даже това от най-богатите страни в Европейски Съюз - Люксембург и Германия. От тогава служебната валст внезапно провидя този проблем, който си съществува от дълго време, и също толкоз внезапно се създаде, че да го реши. Резултатите до момента ги виждаме, те са до под кривата круша, въпреки през днешния ден властта да показва нов уебсайт за съпоставяне на цените, а храните най-нагло не престават да нарастват.
Но като приказваме за цените на храните, би трябвало да си насочим вниманието към най-важния надзорен орган в страни с пазарна стопанска система - комисията, която би трябвало да съблюдава конкуренцията. И до момента в който за служебната власт въпреки всичко може да се откри някакво опрощение, че месеци наред не забелязваше казуса, за този " всемогъщ " антимонополен орган няма никакво опрощение, че не си прави работата. Особено в подобен сегмент на пазара.
Този самостоятелен котролен орган действа в страната към този момент близо 20 година, само че чак в този момент се сети да прави инспекции за скъпите храни. А вчерашните оправдания не неговата шефка единствено удостоверяват това, в което са уверени всички българи - че виновен негонен бяга.
Но и в този момент, съгласно изказвания на ексеперти, комисията търси под вола теле или другояче казано - рови таман там, където няма да откри. Защото картел по принцип мъчно се доказвал, изключително пък при храните. Затова пък за другото голямо нарушаване на пазара - облагодетелстване с господстващо състояние, комисията услужливо не проверявала.
От години се вихри далавера с цените на храните. И въпреки у нас Закон за битка против спекулата да няма от дълго време, надали законодателството ни е чак толкоз импотентно. Но още по-безсилна го играе антимонополната комисия, която разрешава, като не си прави работата, сходни пазарни извращения. Или работите в действителност, или си заминавайте. И без това от дълго време това трябваше да се случи.
Хайде холан!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР