Мая ЙОВАНОВСКАТази седмица Министерството на финансите ревизира прогнозата си за

...
Мая ЙОВАНОВСКАТази седмица Министерството на финансите ревизира прогнозата си за
Коментари Харесай

Преди ревизията

Мая ЙОВАНОВСКА

Тази седмица Министерството на финансите ревизира прогнозата си за обедняването ни. Ведомството на Асен Василев чака средногодишната инфлация да стигне 10,4%. Преди два месеца, когато се изготвяше бюджета за 2022 година и преди да стартира войната в Украйна, прогнозата беше тя да е близо два пъти по-ниска - 5,6%. Същевременно финансовото министерство свива на половина прогнозата си за икономическия напредък за тази година - от 4,8 на 2,6%. Инфлацията ще изпревари с доста растежа на стопанската система. Очаква се повишаването на стоките и услугите да се форсира до третото тримесечие. Конкретно транспортните горива ще нарастнат с 25,1%.

Това допуска в плануваната за средата на годината проверка на държавния бюджет да бъдат заложени всички тези индикатори. И освен. А и да бъдат включени ограничения, подплатени с нужните средства, с цел да се помогне да оцелеят най-малко най-уязвимите. Само преди ден стана ясно, че държавното управление готви нови антикризисни ограничения за всички.

Национален статистически институт към този момент оповести 10% инфлация за февруари на годишна база - връх за последните 14 години. Съвсем друго е обаче, когато средногодишната инфлация надвиши 10%. А още по-страшна за хората е инфлацията на питателните артикули, които са главното, което използват. Само при храните на едро повишаването е 30% за година, само че когато идеш в магазина, може напълно да ти причернее от цените, които порастват всеки божи ден. Все повече парите не стигат за най-необходимото. Проучване от последните дни демонстрира, че на 21%, или на всеки пети, се постанова да взема заеми, с цел да покрива разноските си. Само на 9% заплата им покриват разноските.

И тъй като следва актуализация на бюджета, да не забравяме какво предложи Българска социалистическа партия, освен това не за пръв път, и което в действителност може да помогне - понижаване на Данък добавена стойност за дребната потребителска кошница. Едва ли има страна в Европейски Съюз без диференциран Данък добавена стойност. Впрочем, в събота левицата се събира. Българска социалистическа партия ще има позиция по актуализацията на бюджета и евентуално свои оферти за антикризисни ограничения.

Точно в този момент помощ от страната е доста нужна. И би трябвало добре да се намерения каква и за кого преди актуализацията на бюджета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР