Май традиционно е един от месеците с най-много почивни дни

...
Май традиционно е един от месеците с най-много почивни дни
Коментари Харесай

Ето кои са дните през май, на които, ако работим, трябва да ни платят поне двойно

Май обичайно е един от месеците с най-вече почивни дни и публични празници.

Май обичайно е един от месеците с най-вече почивни дни и публични празници през годината. Ко­га­то ра­бо­та­та на офи­ци­а­лен праз­ник е из­вън гра­фи­ка на ра­бот­но­то вре­ме, тя пред­с­тав­ля­ва из­вън­ре­ден труд и се заплаща от­дел­но не по-мал­ко от двоен надник, написа bTV.

Още първият ден от него (1 май) е почивен в чест на Международния ден на труда, който е формален празник у нас от 1945 година Това е и първият ден тази година, на който в случай че работите ще би трябвало да получите двоен надник от работодателя си по кодекса на труда.

Следващата работна седмица също е с ден по-къса - Гергьовден (6 май) се пада в събота, поради което за почивен е разгласен 8 май, понеделник, тъй че това е денят, в който би трябвало да получите двойно заплащане.  

Денят на славянската култура и просвета 24 май (сряда), също е неработен. 

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени дни, постоянно е ексклузивен труд. Той се разпорежда със заповед на работодателя, за която служащият следва да е известен най-малко 24 часа по-рано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР