Май е месецът на съвременния танц в България. И е

...
Май е месецът на съвременния танц в България. И е
Коментари Харесай

Три спектакъла на танцовия фестивал One dance week, които заслужават внимание

Май е месецът на актуалния танц в България. И е време за. Фестивалът се открива на 19 май и тази година отбелязва 15 години.

Програмата му и тази година и доста разнообразна и събира хореографи от разнообразни страни. Ако не съумеете да гледате всичко или множеството представления, ви представяме селекция от три спектакъла, които да не пропускате.

Navy blue - Уна Дохърти

Уна Дохърти е оповестена за звезда на актуалната танцова сцена с първите си солови спектакли, в които интерпретира тематики като работническата употреба, сексуалността и религията. С нейния.

Танцьорите в Navy blue са облечени в работен униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през разнообразни настроения - паника, болежка, отчуждение, блян, увереност, възторг. Чрез пърформанса си Дохърти задава разнообразни въпроси като какъв е смисълът на танца и какъв е смисълът на всичко въобще?

 Със спектакъла Navy blue на Уна Дохърти се открива 15-ото издание на One dance week.
© One dance week

Със спектакъла Navy blue на Уна Дохърти се открива 15-ото издание на One dance week.

" Мъртви души " - Гергана Димитрова

" Мъртви души " на Гергана Димитрова е българското присъединяване на One dance week. Спектакълът е. Гергана Димитрова вижда фотоси от войната в Украйна и прави асоциация с Гогол, който преди към 180 години прави портрети точно на хората от този район.

Визуалните документални материали от събитията в Украйна са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, с цел да се опита да разбере какво става с душата в такава рискова обстановка. " Мъртви души " може да бъде гледан.

Гергана Димитрова се е занимавал с балет и модерни танцови техники. През 2012 получава две награди " Икар " за постановка и драматургия за пиесата " Праехидно ", написана взаимно със Здрава Каменова.

Интервю с Гергана Димитрова можете да прочетете тук:
 Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът би трябвало да приказва за значимите неща, не да забавлява Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът би трябвало да приказва за значимите неща, не да забавлява

C A R C A Ç A / CARCASS - Марко да Силва Ферейра

Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра гостува в България и през предходната година, когато закри изданието на One dance week със спектакъла BISON. През 2023 година той още веднъж ще е една от звездите на фестивала.

На португалски език C A R C A Ç A биват наричани " другите ". Танцьорите в едноименния театър извършват комплицирани стъпки, които съчетават обичаен фолклор със модерни градски танцови стилове (като техно, транс, дъбстеп), които се появяват в култури, присъщи за малцинствени общности (например LGBTQIA+ и общности от някогашните колонии). Неговият пърформанс може да бъде гледан.

Цялата стратегия на One dance week 2023.


© One dance week

" Мъртви души " на Гергана Димитрова е българското предложение на One dance week 2023.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР