Май е един от месеците, в които хората ги хапят

...
Май е един от месеците, в които хората ги хапят
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Не вадете кърлежа с олио, изчакайте с изследването

Май е един от месеците, в които хората ги хапят кърлежи, тъй като вървят навън, а в този момент е размножителния интервал на тези инсекти.
Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ доцент Атанас Мангъров - шеф на Детската клиника към Инфекциозна болница – София. Статистиката демонстрира, че в България има към 1000 души инфектирани с лаймска болест и към 700 - 800 случая на морска тресчица на годината. Тази година обаче е регистриран растеж на инфектираните с близо 25%. Ако видите кърлеж по тялото на детето, можете да опитате да го извадите, посъветва той.

Трябва да стане доста деликатно, с пинцета. Ако нямаме религия в личните си сили, най-добре да отидем някъде и да го извадят хора, които могат да вършат това - в някое от хирургичните отделения. Вадене с олио или с дърпане не трябва да се прави, тъй като, когато стартира да се задушава, кърлежът избълва цялото съдържимо в раничката и това усилва шанса от заразяване “.

Хоботчето на кърлежа е като рибарска кукичка - има противоположни зъбци и постоянно има риск част от него да остане в раната, предизвести лекарят.  Получава зараза на непознато тяло, след десетина дни раната загноява и тялото се изхвърля.  Наложително е хората без ваксина за тетанус да си създадат, предизвести той.  Не по-малко от 4 седмици след ухапването, индивидът би трябвало да се изследва за антитела против борелия бургдорфери – най- честите причинители на тъй наречените „ Лаймска болест “.  Лечението с антибиотици незабавно след ухапването не е належащо, счита той.

„ Ако се направи по този метод, човек би трябвало да е не по-малко от две седмици да пие някакви антибиотици. Той го прави, тъй като нормално е доста обезпокоен, тъй като е нервак. Когато пие към този момент две седмици антибиотик,  него още веднъж най-често го стяга шапката, тъй като е подобен, отива и се изследва. Ако кърлежът е бил инфектиран, този човек открива, че има антитела против borrelia burgdorferi и още веднъж пие още две седмици различен антибиотик, което не е нужно да се прави. Хубаво е да се изчака съответното време -не по-малко от 4 седмици, да се изследва и, в случай че се окаже че е инфектиран, да се лекува “ .

Не е належащо да се носят кърлежите за проучване, тъй като е допустимо кърлежът да е бил инфектиран, само че индивидът да не е, разяснява експертът. Симптом на лаймската болест е появяването на зачервяване кръгообразно зачервяване на кожата, което усилва обиколката си и се популяризира по тялото. Това обаче се среща в една относително дребен % от случаите.

„ Трябва да се знае, че диагнозата „ лаймска болест “ не е клинична, а лабораторна. За да се откри, че някой има или няма това заболяване, би трябвало да се изследва. Това е лечимо заболяване с антибиотик. Доксициклин не може да се дава в детската възраст. Там би трябвало да се употребяват други антибиотици. Лечението би трябвало да бъде задоволително дълготрайно - сред 2 и 3 седмици “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР