Май 2021 г. е най-топлият месец май за последните три

...
Май 2021 г. е най-топлият месец май за последните три
Коментари Харесай

Пролет 2021 - на-студената от 1998-а, м. май - най-топлият за последните три години

Май 2021 година е най-топлият месец май за последните три години, само че пролетта на 2021 година (тримесечният интервал март-април-май) е най-студената от 1998 година насам. Това сочат от Национален институт по метеорология и хидрология след разбор на времето през месеца, заяви Нова тв.

Тази година междинните месечни температури са сред 13.4 °С (Девин) и 19.5 °С (Първомай, общ. Петрич). Това е с отклоняване сред -0.4 °С (Видин) и +2.6 °С (гр. Дългопол, обл. Варна) от климатичната норма.

Май е последният пролетен месец. Продължителността на слънчевото греене нараства и температурите се покачват сензитивно. Атмосферната нестабилност в края на пролетта способства за доста увеличение на преваляванията, които постоянно са съпроводени от гръмотевични стихии и градушки. Във високите полета се образуват последните пролетни слани. Към края на месеца температурата на морската вода нормално доближава 17-⁠18 °С.

Месец май е с естествен брой дни с дъжд, само че сумарните месечни количества са дребни – сред 11% от месечната климатична норма в Ахтопол и 153% в Павликени. Това е най-сухият месец май от 2016 година и речните равнища в по-голямата част от страната са се намалили или са останали без основни промени. Поднормените превалявания в част от южните и източните региони основават условия за намаляване на равнищата на почвените влагозапаси, което се отразява неподходящо на развиването на пролетните култури.

След релативно студения април, при започване на месец май в планините над 2000 m надморска височина продължава да има забележителна снежна завивка.

Тя се топи интензивно при започване на месеца, вследствие на което речните равнища във водосбора на р. Искър над бент. Искър и в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места краткотрайно се покачват.

През първите два дни от югозапад над страната се придвижват доста топли въздушни маси и температурите са много по-високи от нормалните. Дневните доближават 30-32 °С, а и минималните заран са релативно високи. Във въздуха има нараснала централизация на прахови частици – резултат от югозападния транспорт на сахарски пясък във височина. На места падат оцветени превалявания.

През интервала 3-8 май през страната минават няколко студени фронта. Те са съпроводени с увеличаване на северозападния вятър, изключително при фронта на 8 май, когато в доста региони поривите доближават 20-22 m/s, а в Сливен – 28 m/s. Температурите се намаляват и стават близки или даже по-ниски от нормалните. Има слаби и краткотрайни валежи на малко места.

През интервала 9-12 май, в антициклонална циркулация, времето у нас е слънчево и умерено. На 9 и 10 май утринните температури тук-там са близки до 0 °С. Има слани в регионите на Видин, Кюстендил, Добрич, Шумен и Казанлък. Поради напредналото развиване на овощните култури, нанесените повреди ще се отразят на качеството на продукцията. След 10 май времето последователно се затопля, само че на 12 май стартира смяна. Налягането се намалява с приближаването на барична котловина от северозапад. Късно след обяд в западните региони се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там вали дъжд, съпроводен от гръмотевици. Отново има оцветени превалявания вследствие на пренесен във височина прахуляк и пясък от Северна Африка.

През интервала 13–21 май атмосферата остава неустойчива в размито барично поле с релативно ниско налягане.

В часовете след обяд и до среднощ се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места има превалявания с гръмотевици, краткотрайно увеличаване напразно и градушки. Явленията са с друг обсег и активност, по-масови са на 13-14 май и на 16 май. На 13-14 май градушки в Северозападна България са нанесли съществени вреди по лозя и овошки. Унищожени са и посеви с пролетни и зеленчукови култури. На 16 май проливен дъжд е довел до наводнение на улици и жилищни здания в Котел и се е наложило да бъдат евакуирани поданици на града. В резултат на преваляванията има краткотрайно повишаване на речните равнища в огромна част от страната. На 18 май е прохладно с най-големи скорости напразно в Дунавската низина и Горнотракийската равнина. На 20 май също е прохладно, само че има и превалявания при прекосяването на леден фронт, а температурите стават по-ниски от нормалните.

През интервала 22–25 май атмосферата се стабилизира в антициклонално поле на налягането. Времето е най-вече слънчево. Първия ден сутринта е хладно, изключително по високите котловинни полета, където температурите падат до 2 °С над нулата. През деня стартира стопляне и през идващите дни дневните температури доближават до 32 °С.

През интервала 26–30 май атмосферата още веднъж става неустойчива в циклонално поле на налягането. Има гръмотевични стихии, интензивни превалявания и градушки. Например във вечерните часове на 26 май мощна гръмотевична стихия с дъжд, мощен вятър и градушка води до наводнения и спиране на електрозахранването в обособени квартали на София. Малко по-⁠рано същия ден градушка колкото лешник унищожава над 70% от земеделската продукция в три карловски села. Имало е свлачище на Подбалканския път през рида Стражата край Калофер. На 28 май гръмотевичната активност и преваляванията са по-масови и по-интензивни. Има проливен дъжд с градушка в Пазарджик и региона и там има сигнали за наводнени дворове и изби, паднали дървета, както и за вреди по земеделските култури. Пороен дъжд нанася провали и в Асеновград, където също има наводняване. От мощния вятър по време на гръмотевична стихия има известия за паднали дървета и стълбове в Благоевградско.

На 29 май настава стабилизиране на времето, само че на 30 май вали дъжд в Южна и централна Северна България, а на 31 май – в Централна и Източна България. В захлаждането още веднъж има условия за дъжд от сняг по най-високите планински върхове и на Черни връх се образува тънка нова снежна завивка. В последния ден на месеца температурата на морската вода по Северното Черноморие към този момент е сред 16 и 18 °С, а по Южното – сред 18 и 19 °С.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР