Мауна Лоа в Хаваите изпраща сигнали, че може да изригнеВластите

...
Мауна Лоа в Хаваите изпраща сигнали, че може да изригнеВластите
Коментари Харесай

Очаква се изригването на най-големия вулкан в света

Мауна Лоа в Хаваите изпраща сигнали, че може да изригне

Властите в Хаваи предизвестиха жителите на Големия остров, че най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа изпраща сигнали, че може да изригне, предава .

Учените считат, че изригването не е неизбежно, само че са нащрек поради скорошния растеж на земетресенията на върха на вулкана.

Според специалистите, ако вулканът изригне ще отнеме единствено няколко часа на лавата да доближи домовете, които са най-близо до кратера.

Агенцията за гражданска отбрана на Хаваите организира срещи из целия остров, с цел да образова жителите по какъв начин да се приготвят за възможна изключителна обстановка.

Големият остров е дом на към 200 000 души, в това число комедиантката Розан Бар, която донесе парцели през 2007 година и живее там през последните години. Носителят на Оскар, артистът Матю Макконъхи купи дом за 7,85 милиона $ през 2021 година, само че прекарва по-голямата част от времето си в родния си щат Тексас.

Вулканът съставлява 51 % от сушата на Големия остров, тъй че огромна част от него има капацитет да бъде наранена от изригване, споделиха чиновници. Те предлагат хората да пазят чанта с храна, и да дефинират място за евакуация, в случай че бъдат призовани да изоставен дома си.

„ Не желая да паникьосвам всички, само че те би трябвало да са наясно, че живеят по скатовете на Мауна Лоа. Има капацитет за някакво злополучие с лава “, сподели Талмадж Магно, админ на Гражданската отбрана на окръг Хавай.

Вулканът изригна за последно през 1984 година За последните 38 години популацията на острова се е удвоило до 200 000 през днешния ден от 92 000 през 1980 година

Мауна Лоа, издигащ се на 4 169 м. над морското ниво, е доста по-високият комшия на вулкана Килауеа, който изригна в жилищен квартал и унищожи 700 домове през 2018 година Освен това някои от скатовете му са доста по-стръмни от тези на Килауеа, тъй че когато изригне, лавата му може да потече доста по-бързо.

По време на изригване през 1950 година лавата изминава 20-те километра до океана за по-малко от три часа.

Хавайската обсерватория за вулкани, която е част от Геоложкия институт на Съединени американски щати, сподели, че Мауна Лоа е в положение на „ засилено безпокойствие “ от средата на предишния месец, когато броят на земетресенията на върха се усили от 10-20 дневно до 40-50 дневно.

Учените считат, че се случват повече трусове, тъй като повече магма се влива в резервоарната система на върха на Мауна Лоа от горещата точка под земната повърхнина, която зарежда разтопените скали към вулканите на Хаваите. Честотата на трусовете е намаляла през последните дни, само че може да се увеличи още веднъж, заяви bg-voice.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР