Мауи приканва туристите и техните долари, за да предотвратят икономическата катастрофа след горските пожари

...
КАХУЛУИ, Хавай (AP) — Ричи Олстен е в бизнеса с
Коментари Харесай

КАХУЛУИ, Хавай (AP) — Ричи Олстен е в бизнеса с хеликоптерни обиколки на Мауи от половин век, толкова дълго, че е разработил барометър за икономика, зависима от туризма: коли под наем, паркирани на летището на острова.

Има толкова много, след като горските пожари убиха 115 души в историческия град Лахайна, че Олстен се тревожи за пълна икономическа катастрофа. Ресторанти и туристически компании съкращават работници, а безработицата нараства.

Щатските туристически служители, след като първоначално призоваха пътниците да стоят настрана, сега ги молят да се върнат, да избягват зоната на изгаряне и да помогнат на Мауи да се възстанови, като харчат техните пари. Авиокомпаниите започнаха да предлагат големи отстъпки, докато някои курорти намалиха цените на стаите с 20% или предлагат пета нощувка безплатно.

„Знам какво ужасно бедствие беше това. Но сега сме в режим на криза," каза Олстен. "Ако не можем да задържим хората, които имат работа, как ще помогнат на членове на семейството и приятели, които са загубили всичко?"

The броят на посетителите, пристигащи на Мауи, намаля с около 70% след пожара на 8 август, до 2000 на ден.

Вертолетите Air Maui на Olsten сега извършват един или два полета на ден, в сравнение с 25 до 30 преди пожари.

Като оперативен директор на Air Maui, Олстен каза, че компанията му е съкратила седем от 12-те си диспечери. Пилотите са пощадени, защото получават заплащане само когато работят. Обикновено те летят осем пъти на ден, четири до пет дни в седмицата. Това падна до един ден в седмицата и само един или два полета.

В много хотели в Мауи се помещават федерални хуманитарни работници и жители на Лахайна, които са загубили домовете си. Въпреки това само половината от наличните хотелски стаи са заети, каза Муфи Ханеман, президент на Хавайската асоциация за настаняване и туризъм.

Дори тези в Южен Мауи, на 30 мили (48 километра) южно от Лахайна, са наполовина празна. Hannemann нарече ситуацията „доста мрачна“.

Един от най-уважаваните ресторанти на Мауи, Hali'imaile General Store, уволни около 30 работници и временно затвори, след като бизнесът се сви до една десета от нивата преди пожара.

„Току-що падна от скала“, каза Греъм Суейн, който притежава мястото със съпругата си Мара.

Те съкратиха персонала, за да запазят пари и да спестят съдбата на Hali'imaile на софтуерната компания в Сан Диего, която Суейн управлява през 2008 г. Когато балонът на жилищата се спука и САЩ потънаха в рецесия, той задържа всички служители „до горчивия край“, като смаза бизнеса.

Суейн иска Хали' imaile — който беше основан като универсален магазин за работници от ананасови плантации преди век и се превърна в ресторант през 1987 г. — за да издържи още десетилетия.

„Необходимо е много дълбоко търсене на това кое е правилното нещо направи, за да защити това място“, каза Суейн, който планира да наеме всички обратно. Той има за цел да отвори отново следващия месец.

Масови съкращения се показват в правителствените данни. Близо 8000 души са подали документи за безработица в Мауи през последните три седмици на август в сравнение с 295 през същия период на 2022 г.

Икономистите от Хавайския университет очакват нивото на безработица в Мауи да се покачи до 10%. Той достигна своя връх от 35% по време на пандемията от COVID-19, но през юли беше само 2,5%. И този път няма заеми от програмата за защита на заплатите от епохата на пандемията за бизнеса, нито засилени проверки за безработица за безработните.

Дизайнерът на облекла Джема Алвиор изчислява, че местните жители съставляват почти цялата клиентела в нейния магазин в Кахулуи , бутик Pulelehua. Но това може да не я предпази на място, където туристическата индустрия осигурява 75% от работните места в частния сектор.

„Ако нямат работа, ще бъдат съкратени, как ще да купувам неща?“ тя каза. „За какво им трябва да си купуват дрехи, ако не работят?“

Една от причините да намалее трафикът на посетители е, че лидерите на Хавай, придружени от холивудски знаменитости, казаха на пътниците да напуснат острова.

Денят след пожара Хавайският орган по туризъм, квазидържавна агенция, каза, че посетителите на „несъществени пътувания са помолени да напуснат Мауи“ и че „несъществените пътувания до Мауи силно не се препоръчват.“< /p>

Агенцията каза, че общността трябва да се съсредоточи върху възстановяването и подпомагането на тези, които трябваше да се евакуират.

По целия свят хората видяха видео и снимки на пътници, задръстващи летище Кахулуи, за да се качат на полети .

Оттогава това съобщение се промени.

„Мауи не е затворен“, каза кметът Ричард Бисен в скорошно интервю.

Хората не трябва да ходят в Лахайна или околностите на Западен Мауи — „Това не е място за зяпане“, каза Бисен, но останалата част от Мауи има нужда от туристи. „Уважавайте Запада, посетете останалото“, е мотото, което някои възприеха.

Агенцията по туризъм на Хавай изготви и публикува карта, показваща Лахайна и Западен Мауи във връзка с останалата част от острова, подчертавайки колко много все още е отворено. Органът също така стартира маркетингов план на стойност 2,6 милиона долара, за да привлече обратно туристите.

Два дни след пожара Джейсън Момоа, холивудски актьор и роден хавайец, каза на своите 17 милиона последователи в Instagram: „Не пътувайте до Мауи. Съвсем наскоро той посъветва: „Мауи е отворен. Лахайна е затворена.“

Пътуването до райони извън Западен Мауи трябва да се върне към нивата преди пожара до Деня на благодарността, прогнозира Карл Бонам, професор по икономика в Хавайския университет в Маноа. Намалените самолетни билети и маркетинговите призиви трябва да помогнат, каза той.

Не е ясно обаче кога ще се възобнови пътуването до Западен Мауи. Районът, който включва морски курорти в Каанапали, северно от историческата Лахайна, разполага с 11 000 хотелски стаи. Това е половината от общата сума на Мауи.

Бедствието накара държавните служители в сряда да понижат прогнозата си за икономическия растеж за 2023 г. за целия щат до 1,1% от 1,8%. Следващата година те очакват 1,5% ръст вместо 2%.

Приходите от държавния данък също се очаква да понесат удар, което може да наложи Хавай да намали разходите. Съветът по приходите, който изготвя прогнози за данъчните приходи, трябваше да публикува нови прогнози в четвъртък. Бонам, който е член на съвета, вярва, че щатът може да загуби $200-$300 милиона през текущата фискална година.

Губернаторът и законодателите са длъжни да използват прогнозите на панела, за да съставят своите бюджети.

___

Макавой съобщи от Хонолулу.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР