Мауербах. Първите дипломати на България и Молдова - вицепремиерите Екатерина

...
Мауербах. Първите дипломати на България и Молдова - вицепремиерите Екатерина
Коментари Харесай

Първите дипломати на България и Молдова - вицепремиерите Екатерина Захариева и Андрей Галбу, се разбраха да открият през есента наше консулство в Тараклия

Мауербах. Първите дипломати на България и Молдова - вицепремиерите Екатерина Захариева и Андрей Галбур, се схванаха през днешния ден да открият дружно новото българско консулство в град Тараклия. Двамата разговаряха с рамките на неофициалната среща на външните министри от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Мауербах, Австрия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Българското държавно управление взе решение за разкриване на консулството, което ще обслужва нашето малцинство в Молдова, на 24 март т. година Вече е определена постройка и следва нейното съоръжение, като се чака консулството да проработи през есента.
В Молдова живеят 65 000 души с българско съзнание.
Вицепремиерът Галбур изрази поддръжка Тараклийският университет да стане филиал на български вуз. „ Между нашите две страни има човешки мост - българите в Молдова “, посочи той. Вицепремиерът Захариева съобщи цялостна поддръжка за европейския път на Кишинев.
По време на форума на ОССЕ Захариева беседва и с италианския външен министър Анджелино Алфано. Двамата разискаха провокациите, пред които двете страни са изправени като външна граница на Европейски Съюз. Българският вицепремиер изясни, че миграционният напън от Турция е намалял с 82% по отношение на предходната година, само че акцентира, че единственият метод да се противопоставим на трафикантите на хора е Съюзът надеждно да охранява границите си. Министър Алфано срещна Захариева със обстановката по така наречен Средиземноморски маршрут на мигрантите и съобщи, че страната му работи с Либия за въздържане на трафика на хора.
В Мауербах министър Захариева беседва още с външните министри на Австрия - Себастиан Курц, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Кралство Нидерландия - Берт Кундерс, на Малта - Кармело Абела, и на Румъния - Теодор Мелешкану, с които разиска редица въпроси от интернационалния дневен ред.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР