Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания

...
Мътното наследство е изчистено след серия от сливания и оздравявания
Коментари Харесай

"София" ООД

Мътното завещание е изчистено след серия от сливания и оздравявания на общинските компании, само че за много от тях остава въпросът за какво са й на София такива действия

Средствата ще бъдат употребявани за построяването на четири станции сред Красно село и Горна баня

Мария Габриел е единствено един от подбраните наематели на общинското сдружение " Заводпроект ", което играе ролята на " скришен джоб " за парцели
Куриозни обстоятелства от столичната стопанска система

- " Софийски парцели " има 34% от акциите на ПФК " Славия "

- " Пазари юг " има блокирани 742 хиляди лева в Корпоративна комерсиална банка

- " Пазари запад " е застрашено от преустановяване на активността на един от най-големите си пазари поради дело за реставрация на 2327 дка

- " Пазари Възраждане " е обект на прокурорска инспекция, само че от Столичната община отхвърлиха да дадат елементи
" Софийски парцели " е страна по 93 правосъдни каузи

- Срещу 1 лева доходи през 2016 година " Спортна София " е генерирала 17 ст. загуба, а " Софийски парцели " - 64 ст. печалбаМалко преди началото на новия век София беше дребен български Клондайк. Столичната община беше обзета от златна тресчица, при която доста от бизнес сътрудниците на тогавашната администрация съумяха да откъснат по някое скъпо парченце от града - паркинги, басейни, здания и апетитни терени. Много от съкровищата на столицата минаха от публични в частни ръце през безкрайна поредност от нелогични, неизгодни и най-много непрозрачни покупко-продажби на общинските сдружения.

Почти двадесет години по-късно (или един валутен ръб време) София почти е закрепила положението и репутацията на компаниите, които има. Но не тъй като е въвела строги финансови критерии и съответен контрол.

Преди седмица общинарите одобриха докладите на всички свои търговски сдружения и се поздравиха за " една добра година ". Само четири от 18-те сдружения на общината са на загуба през последната година, ще виждат оптимистично настроените към ръководството на града. Напредъкът по затваряне на язви като " Софийски парцели " и " Егида " е осезателен - за 2016 година и двете сдружения са на плюс.

Тези резултати обаче крият по-голямата истина. Двайсет години по-късно общината продължава да се занимава с неща, които не са й работа, като ръководството на парцели, спортни обекти или печатарска активност. Една от аргументите за това лъсна с гръмналия неотдавна случай с дъщерната компания " Заводпроект " и новия български еврокомисар Мария Габриел, която е получила по неразбираем механизъм жилище. Едва предходната седмица общинските съветници гласоподаваха особено решение, с което задължиха притежателя на " Заводпроект " - компанията " Лабело ", " при ръководство на сдружението да съблюдава всички общински актове ".

Общинската вселена

Общината посредством своите сдружения ръководи материални активи за над 1.2 милиарда лева и над 10 хиляди души.

Ако не броим колоса " Топлофикация ", резултатът за предходната година е позитивен. Общата им облага е 23 млн. лева при 14 млн.лв. загуба за 2015 година

" Топлофикация София " има 40 млн. лева загуба. Голяма част от казуса тази година идва от отписани средства, които сдружението е държало в Корпоративна комерсиална банка, изяснява заместник-кметът на София по финансите Дончо Барбалов. Другата губеща сфера е общинското опазване на здравето, където при общи доходи от малко над 100 млн. лева здравните заведения на Столичната община са изгубили към 1.3 млн. лева На загуба са 17 от всички 42 здравни сдружения. " Те оперират в мощно конкурентна среда, доста е значима ролята на шефовете, и спасяването на закъсало сдружение с проблеми е мъчно ", изяснява Барбалов.

Извън парното и поликлиниките на загуба са " Спортна София ", " ВиК " и " Столичен електротранспорт ". Последното - поради отписване на остарели активи. Загубата на спортния обект е изненадваща поради обстоятелството, че сега в София бумти бизнесът със спортни обекти, които се отварят на всички места. Причината е строителството на нови площадки в парк " Възраждане " и пазаруването машина за култивиране на ледени пързалки. И тук, както и с " ВиК " въпросът не е толкоз за какво са на загуба, а за какво въобще съществуват. " ВиК " продължава живот като строително-ремонтно сдружение след концесията на " Софийска вода ", която ръководи водните запаси на столицата. Това не е тъкмо пазар, на който не може да се откри частна конкуренция. Друг подобен образец е " Егида ", чиято активност де факто е да дава павилиони чартърен и да охранява подлези - още веднъж браншове, където е въпрос на договаряния да се откри частник, който да го прави. Най-добрата илюстрация до каква степен се простира общинската стопанска система се съдържа в бизнес проекта на " Лозана " ЕАД (предприятие за трудоустроени хора), което се занимава с печатарска активност, продажба на писалищен материали, транспортна активност и социална пералня. То възнамерява през 2017 година " да разшири активността по пакетаж на зърнени закуски на ишлеме и пране на долни дрехи на спални и кушет-вагони на БДЖ ".

Разбира се, главен претекст срещу би бил, че историята на договаряния на общината с частниците не е тъкмо розова. Да вземем за образец " Център за градска подвижност ", на който се постанова да ръководи контракти за превоз с частни компании, които няма средствата да покрие и по този начин влиза в задължения. Но това още веднъж е неуместно: действия като градския превоз би трябвало да са общинско занятие вместо прането на кушет-вагони, а сделките на общината с частници са въпрос на добър контрол от страна на общинския съвет да не ощетяват обществения интерес.

" Картината е шарена и някои сдружения би трябвало да си потърсят място на пазара ", признава заместник-кметът Дончо Барбалов. Продължава и промяната на управления. Само през миналата година беше заменено ръководството на множеството от компаниите, които стопанисват пазарите в София. В момента тече конкурс за нови шефове на " Софийски парцели " и " Спортна София ".

" Софийски парцели " и ЦГМ изненадващо стават положителни герои с обща облага 20 млн. лева Общинската компания за парцели, която дълго време не можеше да продава поради мораториум след корупционната вакханалия на 90-те, в този момент е спечелила от продажба на общински здания и терени - каквото възнамерява да направи и през 2017 година, отново с решение на СОС. Приходите на сдружението от наеми обаче понижават с 3% в година, в която имотния пазар в София процъфтява. ЦГМ пък печели от новата цена на билетите за градски превоз, която по мнението на Сметната палата е увеличена без претекстове - което беше доказано и на първа инстанция в съда.

Всъщност през 2017 година не би трябвало да е вест или мотив за хвалба, че общинските компании към този момент не губят. Важно е общината да покаже, че през тях може да прави единственото нещо, което би трябвало да прави - свястно ръководство на града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР