Мътна вода от чешмите притеснява жителите на град Стралджа и

...
Мътна вода от чешмите притеснява жителите на град Стралджа и
Коментари Харесай

Мътна вода от чешмите притеснява жителите на Стралджа и околните села

Мътна вода от чешмите тормози жителите на град Стралджа и близките села Лозенец, Воденичане и Атолово. Проблемът е сериозен, хората са подготвени и на гражданско непокорство, в случай че не се вземат ограничения за възстановяване на качеството на водата. Това съобщи кметът на общината Атанас Киров след среща с представители на виновните институции.

Взети са проби от чешмите в жилищна постройка и в учебно заведение в града.

„ Наистина се установи повишена мътност. Цветът и усетът на водата са неприемливи. Увеличени са стойностите на манган и желязо “, сподели шефът на РЗИ-Ямбол доктор Радостина Калчева.

По думите ѝ, водата обаче е годна за приложимост. „ Но неприятният външен тип отблъсква хората да я употребяват за пиянство и готвене. Препоръчваме там, където е допустимо, да се слагат филтри, които да уловят тези механични частици, които са причина за мътността на водата “, сподели още шефът на РЗИ – Ямбол.

Основната причина за замътняването на водата е пониженият дебит в един от кладенците, обясниха от ВиК-Ямбол. Окончателно решение на казуса има, само че са нужни към 5-6 месеца, увериха от сдружението

По най-бързия метод авариен бунар, който имаме разполагаем, ще го включим към системата от кладенци, които подават вода към Стралджа, като по този метод ще понижим или в случай че е допустимо, напълно да спрем кладенеца с некачествена вода, сподели инж. Светослав Бакалов от ВиК-Ямбол.

Докато бъде включен новият водоизточник в системата, на входните водомери на детските градини, учебната трапезария и местата за подготвяне на храна за обществения патронаж ще бъдат сложени филтри, които в допълнение да пречистват водата, уточни още той.

Общината, полицията и ВиК стартират и взаимни инспекции за построени противозаконните отклонения по основните водопроводи, както и слагането на водомери в ромските квартали. Строго ще се управлява разхищението на вода, стана ясно още след срещата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР