Мътна сделка за 44 млн. лв. хвърли втория най-голям град

...
Мътна сделка за 44 млн. лв. хвърли втория най-голям град
Коментари Харесай

Жесток скандал! Съмнителна сделка за 44 млн. лв. парализира транспорта на Пловдив!

Мътна договорка за 44 млн. лева хвърли втория максимален град в страната – Пловдив в транспортен безпорядък.

Пътници се лутат сред спирките, рейсове чакат с часове, колоездачи пропадат в пропукани алеи. Това са бакиите на някогашния кмет Иван Тотев, които настоящето управление на града, отпред с градоначалника Здравко Димитров, би трябвало да оправя.

Вече четвърта година градът под тепетата, където публично въздухът е най-мръсен в Европейски Съюз, чака естествен и бърз градски превоз. Вместо това в мръсната пловдиска мъгла са потънали 44 млн. лева, изхарчени до стотинка, светофарите работят както и когато си желаят, а таблата безусловно лъжат пасажерите от всяка спирка.

Трафикът е призрачен сън, само че изпълнителят с чисто сърце и горещи ръце си е прибрал парите, без някой да му каже и копче. „ Опитваме се да реанимираме един мъртвец ", съобщи неотдавна новият зам.-кмет Тодор Чонов. Бившият началник на полицията в Пловдив е претрупан от Здравко Димитров да управлява превоза. Само че трупът не е починал от естествена гибел, а си е чисто ликвидиране. А прокуратурата би трябвало час по-бързо да се сезира, в случай че не желае труповете от произшествия в Пловдив да се множат всеки ден.

„ Има установени нарушавания, осъществени от длъжностни лица, касаещи електронната система за таксуване. Данните са предоставени на проверяващите органи ", сподели Чонов. И на процедура удостовери, че близо 20 млн. лв. са платени от предходното общинско управление за неработеща електронна система. „ Ще създадем всичко допустимо тя да тръгне. Но се натъкваме на големи механически проблеми ", призна той.

Иначе през 2015 година всичко изглеждаше розово. Местната власт избра испанската компания „ Индра системас “ за реализатор на електронната система за таксуване и онлайн информацията за пасажерите против 19 570 062 лева с Данък добавена стойност. Срещу това на 10 февруари 2016 година пловдичани трябваше да пътуват удобно с 12 типа транспортни карти. Уви. Това не се случи нито през февруари, нито през паметния 1 април, когато кметът Иван Тотев безусловно излъга съгражданите си, че планът ще проработи.

Почти пет години по-късно Пловдив е като Бейрут

Хората се опасяват да излязат с колите си, с цел да не попаднат в големи тапи. Рейсовете стоят като монументи по светофарите, а таблата могат да отпътуват за скраб.
Следите от убийството обаче очевидно са заметени под килима. Тези дни се разбра, че компанията, инсталирала табелите по спирките, е банкрутирала. „ Омега сървис " е била наета като подизпълнител на испанската „ Индра Системас ".

Очевидно в общинската администрация никой не знае езици. Иначе щеше да се зарови в следствията против испанското сдружение, оповестени във всички международни вестници.
„ Индра “ е упреквана, че употребява платени лобисти и политици, с цел да получава поръчки на повишени стойности в Испания, Ангола и Зимбабве. На "Индра " няколко пъти са налагани финансови наказания, като най-голямата - от 13,5 млн. евро, е за присъединяване в картел при даването на услуги за обработка на данни на обществената администрация в Испания и община Мадрид.

Пет години по-късно от компанията няма ни новина, ни кост. Испанците си стоят на топло в южни дестинации. Следите на подизпълнителя пък би трябвало да се търсят в дебрите на офшорки от Люксембург и Маршалските острови. Управителят Емануел Василакис напусна България и в този момент новата власт може да гони единствено Михаля.

Кой уши дървения костюм на превоза?

Според контракта, подписан от Иван Тотев, транспортния план трябваше да проработи на 10 февруари 2016 година В противоположен случай общината е длъжна да търси неустойки за 8 млн. лв..
Това към този момент е невероятно, откакто протоколите са подписани без забележки от страна на възложителя (общината).

Под всеки протокол стои подписът на ръководителя на плана Борислав Кръстев, някогашен началник на „ Организация и надзор по превоза " в общината.
От известно време той не дава отговор на телефонни позвънявания на публицисти, с цел да изясни за какво го е направил или по този начин му е било подредено.

На 20 ноември 2015 година Кръстев е подписал констативен протокол, че са извършени тестови тествания на системата за превоза. И всичко е регистрирано като сполучливо.
Месец по-късно са утвърдени желаните за възобновяване средства до прага от 90% на безвъзмездната финансова помощ за междинни заплащания. Тогава в нито един рейс не е въведено електронното обслужване. Електронни карти и билети не са пуснати в продажба. Автоматите по спирките и до ден сегашен не действат.

Куриозното е, че на 16 и 17 февруари 2016 година е осъществена инспекция от ръководещия орган по Оперативна стратегия „ Регионално развиване ". Тогава представител от Министерство на регионалното развитие е бил заведен в Центъра за ръководство на градския превоз, след което го качили в един автобус и го разходили из града, като съумели да го излъжат, че системата работи.
Повече от 3 години и половина по-късно възпитаници, студенти, пенсионери и инвалиди не престават да се редят на опашки пред гишетата за елементарни карти, тъй като инсталираните автомати по спирките не издават електронни.

„ Умните светофари ", които са част от транспортния план, вместо да облекчат придвижването в Пловдив, докараха още по-големи тапи и тапи. Над 6 млн. лв. са вложени за съоръжение на 50 кръстовища в Пловдив с нови светофарни уредби, които трябваше да разтоварят придвижването.

Велоалеите в Пловдив, построени за 12 млн., лева трошат крайници. Оказва се, че на доста места настилката по тях е напукана и деформирана, което крие риск за колоездачите.
Сега на ход са виновните институции, които най-сетне би трябвало да влязат в ролята си и да отговорят на въпроса оправдано ли са изхарчени парите по Транспортния план и дали някогашният кмет и подчинените му не са ощетили българските и европейските данъкоплатци, като са подписвали документи, за които има подозрение, че са с погрешно наличие.

Новият основен прокурор Иван Гешев и шефът на КОНПИ Сотир Цацаров към този момент обявиха, че няма да цепят басма на никого и ще нападат всеки, който гази закона. А тръгнат ли по пътя на парите, кой знае какво още ще излезе от пловдивските потайности?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР