Матиас Варниг - генералният директор компанията Nord Stream 2 AG,

...
Матиас Варниг - генералният директор компанията Nord Stream 2 AG,
Коментари Харесай

Der Standard: Шефът на Nord Stream 2 е агент на ЩАЗИ и приятел на Путин

Матиас Варниг - генералният шеф компанията Nord Stream 2 AG, оператор на газопровода " Северен поток 2 ", е бил сътрудник на службите за сигурност на някогашната Германска демократична република ЩАЗИ. Освен това е другар с президента на Русия Владимир Путин, написа изданието Der Standard.

64-годишният Варниг е роден в Алтеберн. Учил е в Източноберлинския стопански университет в някогашната Германска демократична република. От 1981 година до 1990 година е заемал разнообразни постове в държавното управление на Германска демократична република, в това число в министерството на външната търговия и в министерския съвет.

Изданието отбелязва, че в формалната му биография не се загатва нищо за работата му в ЩАЗИ, където е вербуван през 1974 година с агентурно име Артур. Тогава Варниг е работел в комерсиалната задача на Германска демократична република в Дюселдорф и е събирал информация за западногермански компании.

През 1990 година се трансферира в Dresdner Bank. През 1991 година банката отваря посланичество в Санкт Петербург. По същото време сегашният съветски президент Владимир Путин е бил служител в кметството на града и е отговарял за интернационалните връзки.

По данни на изданието, Путин, който преди този момент е работил в Дрезден като сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), се е сприятелил с Матиас Варниг. Според обявата, Варниг оказал помощ на Путин, откакто тогавашната му брачна половинка Людмила потърпевша тежко при злополука през 1993 година Операцията, която тя е претърпяла, е била направена за сметка на Dresdner Bank.

Der Standard написа, че връзките сред двамата не престават. От 2006 година германецът ръководи компанията Nord Stream, която построи първия водопровод през Балтийско море. Освен това е член на управата на оператора на газопровода " Транснефт ", както и на съветската държавна банка ВТБ, и на съветския петролен колос " Роснефт ". Член е и на борда на шефовете на Gazprom Schweiz AG.

През 2012 година Путин награди Варниг с " Орден на достойнството ". Той има и апартамент в Москва.

Стойността на тръбопровода през Балтийско море " Северен поток 2 " е 9.5 милиарда евро. Той се финансира от съветската държавна компания " Газпром ", англо-нидерландската Shell, немските Wintershall и Uniper, френската Engie и австрийската OMV. Дължината на маршрута му е над 1200 километра, припомня изданието " Бегемот ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР