Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан

...
Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан
Коментари Харесай

Матей Пампулов: Искам да помогна с опита си на младите таланти в тениса

Матей Пампулов е дълготраен играч за Купа Дейвис и капитан на националния ни тим. Той е измежду най-уважаваните родни експерти, като в спортната си кариера има редица триумфи на двойки дружно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи най-вече отвън страната.

Той ще бъде част от състезателен съвет към Българската федерация по тенис. Пампулов показа усещанията си за него и развиването на българските тенисисти в изявление за формалния уебсайт на Българската федерация по тенис.

Наблюдавахте онлайн мачовете от София Оупън. Какво е усещането ви от представянето на българските тенисисти?

- Много съм благополучен, че съумях да следя онлайн мачовете от този шампионат. Изключително съм удовлетворен, че равнището на българите се е вдигнало. За Григор няма какво повече да се каже. Там суперлативите няма да ми стигнат. Жалко, че не можа да стигне до финала, само че съм сигурен, че в скоро време още веднъж ще го забележим на най-високо равнище. За младите момчета е доста хубаво, че този шампионат им даде опция да се срещнат с изключителни тенисисти. Да видят до каква степен са стигнали, а това им дава и нови хоризонти за развиване. Тенисът върви напред и младите ни гении би трябвало да сверяват часовниците си с най-хубавите. Трябва обаче да означи, че нашите състезатели изостават в подготовката и би трябвало да доста да работят върху това. Един работен ден би трябвало да е от 4 до 6 часа.

Ще бъдете част от състезателен съвет към БФТ, който има за цел да подкрепя българските състезатели. Какви са задачите на този съвет?

- Надявам се с опита, който имаме с брат ми Божидар да бъдем от изгода и да помогнем българските гении. В съвета ще вземат участие и други съществено свързани с тениса хора. Идеята за този съвет е на Стефан Цветков, който е президент на Българска федерация по тенис.

Трябва да обсъждаме хрумвания и да помогнем за създаване на високо спортно майсторство. С обмяна на опит да се взимат решения, които да бъдат приложени в интерес на българските тенисисти. Желанието ми е да обиколим колкото се може повече градове и там да помогнем с каквото можем. Да покажем на треньорите, състезателите и родителите по какъв начин се трансформира тениса. Да забележим на какво равнище са играчите и какво би трябвало да усъвършенстват. Искам преди зимата да създадем една група с доста надарените ни млади девойки като Росица Денчева, Ива Иванова, Йоана Константинова, Александра Габровска и други. Готов съм един път или два пъти през седмицата да се срещам с тях, да вършим тренировки и да предам опита си. Това е и задачата на този съвет. Всеки от нас да съобщи знанията си на по-младите. Също по този начин бих споделил, че в България има доста положителни треньори. Трябва да държим непрекъсната връзка с тях и да им оказваме помощ с каквото можем. Нашите хрумвания и оферти за стратегии изискват освен непрестанна връзка, колегиални полемики с Треньорския съвет, само че и неговата поддръжка за определената посока, както е по правилник и конструкция на БФТ. Искаме единствено да помогнем и продължим надграждането на сполучливото развиване на мощно единен БФТ и български тенис.

Девойките на България до 18 година станаха европейски шампионки през тази година. Как оценявате този триумф?

- Това е един страховит пробив в българския тенис. Дълги години се приказва, че България има доста положителни тенисисти до 12 и 14 година, само че по-късно нещата се трансформират в отрицателна посока. Тази година и юношите и девойките до 16 и 18 година опровергаха това мнение. При юношите имаме ужасно потомство и нека всички продължат да се развиват възходящо. Денислава Глушкова е необикновен гений и доста се веселя, че завоюва купата на шампионата за дами в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди $. Тя би трябвало доста бързо да стартира да играе на колкото се може по-големи шампионати. Именно по този начин се минава в огромния тенис. С усещането съм, че България има ужасно младо потомство и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да им помогнем с растежа.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР