Матеуш Моравецки ще представи днес на президента на Полша правителство,

...
Матеуш Моравецки ще представи днес на президента на Полша правителство,
Коментари Харесай

Моравецки ще представи правителство, опозицията осъжда това като фарс

Матеуш Моравецки ще показа през днешния ден на президента на Полша държавно управление, което евентуално ще оцелее доникъде на декември. Опозиционните партии назовават това " фарс ", целящ да забави поемането на властта от тях, откакто завоюваха изборите през октомври, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС), която е на власт от 2015 година, зае първото място на изборите, само че не съумя да си обезпечи 231 места, нужни за болшинство, и наподобява малко евентуално да завоюва избор на доверие в Народното събрание.

Широк алианс от партии, подкрепящи Европейския съюз, си обезпечи 248 места и съобщи подготвеност да сформира държавно управление, само че все пак президентът Анджей Дуда, който е съдружник на ПиС, даде на министър-председателя Матеуш Моравецки мандат да направи опит за сформиране на държавно управление.

Видните политици от ПиС Мариуш Блашчак и Яцек Сашин обявиха, че няма да бъдат част от новото държавно управление, заради което опозиционни политици и коментатори обявиха, че щом остриетата на партията не желаят да се причислят, значи то е обречено на неуспех.

Въпреки това в изявление, оповестено през днешния ден, водачът на ПиС Ярослав Качински съобщи, че догатката, че известни фигури на партията не желаят да вземат участие, е " откровена неистина " и че съставянето на държавно управление от специалисти, а не от политици, е била неговата концепция. " Въпросът е, че не би трябвало да има прекалено много политици в това държавно управление ", сподели той пред организация ПАП. " Искаме да покажем, че е допустимо да се ръководи по друг метод. "

Опозиционните партии упрекват държавното управление в тактичност на отсрочване за прикриване на доказателства за непозволени дейности по време на тяхното ръководство.

" Всички знаем, че това е една огромна комедия и фарс ", споделя Марчин Киервински, народен представител от демократичната " Гражданска коалиция " (ГК) пред частното радио " Зет ". " Това е битка за печелене на време. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР