Матеуш Моравецки Американски сенатори в САЩ отправят призив към министър-председателя

...
Матеуш Моравецки Американски сенатори в САЩ отправят призив към министър-председателя
Коментари Харесай

Американски сенатори призовават Варшава да не лишава от права жертви на Холокоста


Матеуш Моравецки

Американски сенатори в Съединени американски щати насочат апел към министър-председателя на Полша да поддържа приемането на законодателство, което ще разреши на жертвите на Холокоста и техните наследници да възстановят собствеността си, отнета им от нацистите през Втората международна война и след това национализирана от полския комунистически режим, съобщи Асошиейтед прес.

В писмо, подписано от 59 сенатори, т.е. близо три пети от членовете на Сената, се показва безпокойствие във връзка реституционния закон, който се разисква понастоящем в Полша. Законопроектът изисква ищецът да е полски жител и лимитира обезщетенията за съпрузи, деца и внуци на някогашния притежател.

" Този проектозакон ще засегне неподходящо жертвите на Холокоста и техните потомци и по тази причина е от огромно значение за доста наши гласоподаватели, милиони американци и оживели от Холокоста по света ", написа в писмото до полския министър председател Матеуш Моравецки. Текстът е направен от Тами Болдуин, демократ от Уисконсин, и Марко Рубио, републиканец от Флорида.

След рухването на комунизма в Полша на няколко пъти бяха правени опити за приемане на законодателство за реставрация на предвооенната благосъстоятелност - всичките несполучливи, защото законодателите се стряскаха от огромните разноски. Макар и без общ закон, бяха предприемани обособени опити за възобновяване на благосъстоятелност по правосъден ред, някои от които имаха триумф.

Но процесът бе белязан от нередности и измами, като наследници бяха непочтено лишавани от права, а наематели бяха изгонвани от новите притежатели.

Собствеността на някои парцели, изключително във Варшава, е неразбираема, някои здания тънат в съсипия, а някои имоти не могат да бъдат застроявани. Сегашният законопроект е опит за дефинитивно решение на въпроса с реституцията, показва АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР