Материалът е част от специалното издание То излезе в печатен

...
Коментари Харесай

Димитровград: Да завъртиш колелото на индустрията

Материалът е част от специфичното издание То излезе в печатен вид в края на април 2021 година
Първо промишленост, след това град - по този начин стартира историята на Димитровград през 1947 година Когато обаче затихнаха " главните играчи " на димитровградската промишленост - мините за въглища, циментовият цех, полиестерният комбинат, изглеждаше, че градът няма друго бъдеще, с изключение на да стане демографски придатък на околните стопански центрове. После нещо се случи. След 2016 година огромни и междинни задгранични и български компании вложиха тук над 180 млн. лв. и обърнаха тренда от крах към нов напредък.

Амбициите са в бъдещата индустриална зона икономическият напредък на община Димитровград да стане резистентен. Откровено казано обаче, тя още си няма име, а и липсват пътни табели, които да демонстрират къде се намира. Услужлив таксиметров водач ме упъти: карай към Хасково и ще я видиш. И в действителност - не можеш да сгрешиш мястото. " Новооткритите работни места са над 3500 ", твърди кметът на Димитровград Иво Димов.

Разбира се, тези вложения чисто административно може и да попадат в границите на тази община, само че действително имат значение и за цялата Хасковска област.
Инвестиционни преимущества
Възраждането на промишлеността в Димитровград си има своите справедливи аргументи. На първо място са удобното географско разположение и транспортната съгласуваност на града: непосредственост до Турция и Гърция, пресечна точка на транспортни коридори от север на юг и от запад на изток, непосредственост до пристанища на две морета и до летища. Градът има и демографски плюсове - той е налично работно място (45 минути с кола) за 410 000 население от 3 области. Третото конкурентно преимущество е цената на земята в новата индустриална зона. В съпоставяне със Стара Загора, Бургас и Пловдив тя е от 2 до 4 пъти по-ниска. В региона има избор както на общинска земя, по този начин и частни имоти.

За реиндустриализацията на Димитровград има и един определящ индивидуален фактор - инициативността на кметския екип. На процедура община Димитровград е станала оператор на новата индустриална зона в землището на село Крепост. До зоната са доведени електричество, газ, вода, пътища и канализация. " В идващия програмен интервал планираме да изградим и местни платна за компаниите от новата индустриалната зона ", споделя кметът Димов.
Фотограф: Капитал Градове Стара Загора, Хасково Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието:> Ще има ли работа след въглищата в Стара Загора > Големите компании в района на Хасково - хазарт, машини и бира > Опаковки от Стара Загора за цяла Европа > Свиленград: сред хазарта, туризма и пандемията > Музикалният шлагер от Димитровград - " Пайнер " Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Администрацията се е научила да слуша и да схваща потребностите на вложителите. И да не ги товари ненужно с административни тежести. Строителното позволение на компания " Язаки " да вземем за пример е издадено тъкмо за един ден. И то в същия, в който е подадено. " На такава бърза реакция на администрацията може да разчита всеки един вложител в Димитровград ", безапелационен е Иво Димов. " Поредната инвестиция, която в този момент се приготвя, е цех за неестествен камък. Такава в Южна България няма до момента. Инвеститорът към този момент е на стадий да започва строителството. На тричасова работната среща при нас му представихме информацията, която го интересуваше. Той избра терен, ние намерихме притежателите на земята, дадохме му контакта и той сполучливо завърши договарянията. Така постъпваме: когато при нас пристигна евентуален вложител, ние предлагаме общинска земя, само че също по този начин му оказваме помощ, в случай че избира частни терени ", изяснява кметът на Димитровград.
Когато огромните пристигнаха
Ключов миг за старта на индустриалната зона на Димитровград се оказва построяването на автомагистрала " Марица ", което удостоверява правилото, че бизнесът следва инфраструктурата. А с преместването на огромната асфалтова база на " Щрабаг " от Румъния в Димитровград строителството на пътища към този момент става по-бързо както за града, по този начин и за цяла Южна България. И въпреки всичко първоначално бе " Язаки ". Заводът е издигнат покрай село Крепост върху терен от 64.5 дка. Една от аргументите огромната компания за автомобилни кабели да избере Димитровград е подобаващото местонахождение в композиция с преференциалния наем на складовите и индустриалните пространства. По данни на " Тракия тех " те са 3 евро на квадратен метър.

Сградите за " Язаки " са издигнати и отдадени чартърен за 10 години от компания " Хоризонт Иванов ". Според притежателя Борислав Иванов поддръжката на общината се е оказала решаваща за избора на мястото, където да строи. След " Язаки " към новата индустриална зона на Димитровград се ориентират " Варок лайтинг системс " и " Армада ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР