Материал от Поглед.инфо На пръв поглед незначително, но всъщност много

...
Материал от Поглед.инфо На пръв поглед незначително, но всъщност много
Коментари Харесай

Нова ракета променя условията на сблъсъка между Русия и САЩ

Материал от Поглед.инфо
На пръв взор нищожно, само че в действителност доста значимо от военно-техническа позиция събитие се случи в Съединени американски щати. Военноморски сили на Съединени американски щати започнаха изпитателни полети на палубни самолети с нова трансформация на ракетата AGM-88 HARM, съобщи " Поглед Инфо ", базирайки се на американски медии.

След привършване на тестванията, ударните благоприятни условия на Военноморски сили на Съединени американски щати ще нарастват с пъти - и съветският флот не би трябвало да чака нищо хубаво. Самата ракета AGM-88 е остаряла, употребена е по време на войната в Залива през 1991 година Концепцията на ракетата също не съставлява нищо новаторско - това е свръхзвукова (1,84 пъти скоростта на звука) ракета с дребен размер, ориентирана от излъчването на радарна станция. Ракетата е основана по стратегия HARM - High-speed Anti Radiation Missile - Високоскоростна антирадарна ракета. Съкращението HARM се превежда и като думата " щета ".

Масовото потребление на тези ракети се трансформира в един от главните съставни елементи на триумфа в унищожаването на иракските и по-късно югославските системи за Противовъздушна отбрана. Малкият размер на ракетата и високата скорост я трансформират в съвсем неудържима цел за старите зенитно-ракетни системи. В Русия първият комплекс, кадърен повече или по-малко надеждно да прехване такава ракета, е „ Панцир “. Старите версии на AGM-88 имаха един минус - дребен обсег. При подобен обхват ракетният притежател е прекомерно покрай системите за Противовъздушна отбрана на съперника. И в случай че в Ирак и Югославия това е търпимо, то в борба с въоръжените сили на съществени съперници (например, с прехващащи самолети и системи за Противовъздушна отбрана на дълги разстояния) това може да излезе скъпо. Вторият проблем е, че при потреблението на такива ракети врагът се научава да изключва навреме радарите си или да ги превключва в въздържан режим. Или по някакъв различен, по-хитър метод да противодейства на сполучливото им приложение. Затова през 2005 година италианските Военновъздушни сили разпоредиха създаването на разновидността AGM-88E. Програмата получи съкращението AARGM - Advanced Anti-Radiation Guided Misle („ Разширена анти-радарна и ръководена ракета “). Нейната разлика е комбинираната глава за ориентиране, способна да работи както по нормалния метод, по този начин и с радар милиметров обсег. Последният режим разрешава да се откриват радарни антени, даже в случай че самите радари са изключени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР