Материал на Bloomberg TV Bulgaria разказва за това, какво стои

...
Материал на Bloomberg TV Bulgaria разказва за това, какво стои
Коментари Харесай

Bloomberg TV Bulgaria: Мръсните тайни на електромобилната индустрия

Материал на Bloomberg TV Bulgaria споделя за това, какво стои зад лъскавите електрически автомобили, които са носителят на зелената концепция, само че добивът и обработката на първични материали, нужни за производството им, са по-скоро трагични.

Разбира се, тук не би трябвало да бъде упреквана технологията, а държавните управления, които слагат служащите в заводите в тежки условия и неглижират съществени животозастрашаващи обстановки.

Филмът споделя за цех в Индонезия - страната, която до края на десетилетието може да държи две трети от доставките на никел - суровина, нужна за изработката на електрическите коли. Материалът е излъчен в предаването " Чиста сила " с водеща Вероника Денизова.

Индонезийският остров Сулавеси, в миналото затрупан с гори, в този момент е световен център за рандеман на никел – основен детайл за батериите на електрическите автомобили. Световните производители на акумулатори разчитат на никела от Сулавеси, което има тежки последствия за локалната общественост и околната среда.

В индустриалния парк „ Мороуали “, където никеловите фабрики заменят джунглите и оризищата, стопанската система процъфтява с растеж от 600% сред 2015 и 2022 година. Местните обаче заплащат висока цена: замърсяване на въздуха от въглищни уреди, респираторни болести и туберкулоза при децата, породени от праха и мръсотията.

„ Това е място, което заема повърхност 10 пъти по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк. Изглежда като голяма фабрика, която е пусната посред нещо, което е било действително джунгла и оризища, даже преди 15-20 години. “, споделя Матю Кембъл от Bloomberg.

Работниците се сблъскват с рискови условия на труд, липса на защитно облекло и чести произшествия. На Бъдни вечер 2023 година пожар в леярна за неръждаема стомана умъртви 21 души, а десетки други са ранени. Работници, говорещи при изискване за анонимност, описват за чести контузии.

След случай в цех на Gunbuster Nickel Industry през 2022 година, когато двама служащи изгарят живи, стартират митинги, които водят до принуждение и гибелта на още двама души. Работници се оплакват от липса на корпоративна отговорност и рискови условия на труд.

" Много съм обезпокоен за произшествия на работа, тъй като се опасявам, че те може да имат огромен резултат върху мен и фамилията ми в случай че получа трайни увреждания или умра. Случи се случай с другар - окото му беше ударено от искри при рязането на метала. Това аргументи необратими увреждания. “, споделя служащ в завода.

Въпреки рецензиите, държавното управление поддържа политиката за развиване на никеловата промишленост, която държи две трети от международните доставки на никел. Докато политиците и фирмите се възползват от икономическия триумф, локалните общности страдат от следствията на този бърз напредък.

Тази история акцентира огромните разноски и опасности, свързани с производството на „ чисти “ електрически автомобили, и припомня за човешката цена зад софтуерния прогрес.

„ Прогнозите на Bloomberg сочат, че със скоростта, с която се развиват събитията, Индонезия може да държи две трети от доставките на никел в международен мащаб до края на това десетилетие. Така че ще бъдат преобладаващия производител. Това е превъзходен образец за това по какъв начин ние си мислим, че нещо е доста нормално – като да си купиш кола, което хиляди хора по целия свят вършат всеки ден - в действителност има резултат върху действителни хора и места, които са евентуално доста надалеч от нас “, споделя Матю Кембъл от Bloomberg.

Индонезийски промишлен парк „ Мороуали “ твърди, че „ изисква от всички бизнеси да вършат инспекция на риска за сигурността и да вършат съответните корекции “ и че фирмите, които работят в комплекса „ би трябвало да дават отговор на всички закони и регулации за запазване на околната среда “, както и вътрешно-фирмените насоки за замърсяването.

Gunbuster Nickel Industry твърди, че съблюдава всички правила за сигурност и търси способи да усъвършенства изискванията на труд.

Ford твърди, че работи в тясно съдействие с снабдители, сътрудници и сътрудници, с цел да се оправи с всички проблеми, свързани с правата на индивида по веригата за доставки и е отдадена на съблюдавянето на стандартите за опазването на околната среда.

Tesla твърди, че влага обилни запаси, с цел да се оправи с риска за здравето и околната среда в Индонезия и че преходът към електрически автомобили не би бил вероятен без индонезийския никел.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР