Матео Салвини Италия предупреди, че няма да подкрепи плана на

...
Матео Салвини Италия предупреди, че няма да подкрепи плана на
Коментари Харесай

Италия ще отхвърли плана на мигрантите, ако не се пресече притокът им по море


Матео Салвини

Италия предизвести, че няма да поддържа проекта на Европейски Съюз за справяне с незаконната миграция, в случай че той не помогне на страната да реши главния си проблем – секване на идващите по море мигранти. Италианското държавно управление даже заплаши да преразгледа вноската си в бюджета на Европейски Съюз. По този мотив френският президент Еманюел Макрон разяснява в четвъртък, че екстремисти в " прилежащи " страни предават полезностите на Европейския съюз. Всичко това основава все по-голямо напрежение към неофициалната среща на десетина водачи на Европейски Съюз, която се привиква в неделя по гледище на немския канцлер Ангела Меркел за да се съгласува пакетът от ограничения за миграцията, който ръководителите на всички 28 страни членки да одобрят на срещата си в края на месеца. Самата Меркел е притисната от ултиматума на съдружния си сътрудник Хорст Зеехофер, водач на баварската ХСС, за намиране на срочно решение.

Засега проектът планува стягане на граничните инспекции и въздържане на миграционния поток от страни отвън Европейски Съюз негова територия.

Италия сега е главната страна, в която идват натоварените плавателни съдове, цялостни най-много с африканци, бягащи от хаоса и насилието в Либия.

" Ние се нуждаем от помощ в този момент ", съобщи крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в четвъртък.

" Ако ние отидем в Брюксел да получим ДОМАШНОТО, което към този момент са подготвили французите и германците...ще е по-добре министър-председателят да си спести разноските за пътуването ", написа той в Туитър.

По-късно Салвини съобщи, че министър председателят Конти ще отиде на срещата в Брюксел.

" Или ще има потребно предложение за отбрана на границите, сигурността и правата на същинските бежанци, или ние ще дръзнем да кажем " не ", сподели той.

Салвини, който е водач на антиимигрантската партия Лига, упреква Европейски Съюз, че е оставил Италия да се оправя сама с несправедливото задължение от мигранти, търсещи леговище.

Новото съдружно държавно управление на страната желае да депортира половин милион недокументирани мигранти, доста от които са настанени в запуснати приемни центрове.

Салвини съобщи в изявление пред националната телевизия Раи, че е " недопустимо " Европейски Съюз да споделя на Италия: " Ще ви помогнем след една или две години, до момента в който държите тук тези, които идват и ще ви изпращаме други ".

Италианският министър председател Джузепе Конти сподели, че за него приоритет са ограниченията за секване на миграционния приток в Италия от Северна Африка – а не прехвърлянето на мигранти от една европейска страна в друга.

Сред бежанците, които към този момент са в Европейски Съюз, има такива, които са избягали от войната в Сирия и други спорове и кардинално имат право на леговище.

Миналата седмица Италия отхвърли да пусне 630 мигранти, натоварени на избавителния транспортен съд " Акуариус ", което провокира дипломатически спор сред нея и Франция.

От друга страна Вишеградската група – Чехия, Полша, Словакия и Унгария – отхвърля да одобри каквито и да е мигранти от Италия и Гърция.

Според проектодекларацията, подготвяна за срещата в Брюксел тази неделя, Европейски Съюз би трябвало да одобри ограничения за " неотложно ограничение на вторичните напредвания " на мигрантите в Европейски Съюз. Отбелязва се, че те нямат право да избират страната членка на Европейски Съюз, в която да подават молба за леговище.

Противоречивият Дъблински правилник на Европейски Съюз споделя, че търсещите леговище би трябвало да да бъдат поети от страната, в която първо дойдат.

Регулацията е в развой на преразглеждане, дава право на страна членка да депортира търсещ леговище в друга страна. Италия и Гърция са срещу тази политика, защото настояват, че незаслужено поемат огромна тежест.

Свиканата среща в Европейската комисия за миграцията в неделя е придружена от неясноти, откакто представител на комисията отхвърли да удостовери в четвъртък кои са поканени за присъединяване.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер преди ден сподели, че ще участват " заинтригуваните " за намирането на европейско решение. В Туитър той изброи няколко държавни и държавни ръководители, а по-късно добави, че могат да се причислят и други. Той също така предизвести, че след срещата няма да има конференция.

Предполага се, че на срещата ще участват водачите на Германия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Холандия, Испания, Белгия, както и България, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз и на Австрия, която поема от юли.

Говорителят на Европейска комисия отхвърли да удостовери, ограничи или разшири листата с участниците с обяснението, че " това е развой в развиване ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Според публикувания текст на черновата се планува Европейски Съюз да съобщи, че ще " провежда " лагери за мигранти отвън Общността. Предвижда се страните по външните европейски граници да бъдат подкрепени за връщането на противозаконните мигранти политически, финансово и с специалисти.

До 2020 година се предлага обособяването на европейска гранична полиция с 10 000 чиновници.

Изразено е желание с идването им в Европейски Съюз мигрантите да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за протекция, с цел да се избегне опцията те да подхващат самоволни пътувания. На мигрантите ще бъде наложено задължението да не напущат страната, в която са пристигнали, а в случай че те не се подчинят, ще бъдат наказвани.

Според Еврокомисията срещата в неделя, единствено дни преди постоянната среща на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни, има за цел да " откри европейски решения " на предизвикването на мигрантите ".

Ако документът бъде одобрен, представители на страните от Европейски Съюз ще се срещат всеки месец за отчитане на осъществяването на решенията. Следваща среща на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз по тези въпроси се планува за есента.

По данни на организацията на Организация на обединените нации за бежанците към 40 000 души са пристигнали в Европа по море от началото на тази година. Това е към половината от влезлите за същия интервал на 2017 година, само че въпреки че броят на новопристигащите спада, единството на 28-членния съюз се раздира от рецесия на доверие.

По географски аргументи, множеството мигранти слизат на суша в Италия и Гърция и тези страни се усещат изоставени от сътрудниците си в Европейски Съюз. За немския канцлер Меркел казусът е по какъв начин да бъдат ръководени следствията от решението ѝ да допусне над 1 млн. мигранти да влязат в Германия през вътрешните граници на Европейски Съюз от 2015 година до момента.

Ето за какво страните са еднообразно заинтригувани от справяне с рецесията, само че другите проблеми допускат и разнообразни решения.

Страни членки като Унгария, Полша, Чехия и Словакия не желаят да споделят бремето и отхвърлят да одобряват квоти за бежанци.

Усилията за реформиране на законодателството на Европейски Съюз за леговище от две години тъпчат безплодно на едно място, блокирани основно по въпроса коя страна да поеме отговорност за мигрантите и бежанците и за какъв брой дълго време. Юнкер сподели, че в случай че тези закони бяха обновени по-рано, " нямаше да се сблъскаме с алтернативата, пред която сме изправени през днешния ден ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР