Матео Салвини Ако извънземен кацне днес в Рим, той би

...
Матео Салвини Ако извънземен кацне днес в Рим, той би
Коментари Харесай

Италианският Доналд Тръмп води шоуто


Матео Салвини

Ако извънземен кацне през днешния ден в Рим, той би помислил, че Матео Салвини ръководи Италия. Лидерът на крайнодясната партия " Лига " е завзел централната сцена на италианската политика, въпреки че е единствено вицепремиер, вътрешен министър и водач на по-малката партия в ръководещата коалиция.

Отговорността за това е напълно на популисткото придвижване " Пет звезди ", по-голямата партия в обединението. " Пет звезди " е изцяло изтикана настрана единствено три седмици след образуването на държавното управление. Ако придвижването не откри метод да управлява неуправляемия си съдружник, Италия ще продължи да тегли на дясно, а " Пет звезди " ще продължи да губи позиции.

Салвини възприе тактиката на Доналд Тръмп да прави ежедневно скандални изказвания. В последните дни той сподели, че желае да организира броене на ромите, да " закрие " данъчните просрочия за тези, които дължат по-малко от 100 000 евро на страната и заплаши да снеме полицейската отбрана на писателя Роберто Савиано, които написа за мафията и дръзна да подлага на критика имиграционната политика на ръководещите.

Освен думи, имаше и дейности. Миналата седмица Салвини върна лодка, натоварена с 629 мигранти от Африка. След това съобщи, че няма да позволи мигрантите, избавени от кораби на задгранична неправителствена организация в морето сред Сицилия и Северна Африка, да слязат на брега. Това слага Италия в спор с множеството страни от Европейски Съюз - за наслада на Салвини, който е нож против Европейски Съюз.

Неговият радикализъм среща отпор от страна на финансовия министър Джовани Триа – технократ, който съобщи, че желае Италия да остане в единната валута и да държи бюджетния недостиг под надзор. Салвини обаче съумя да наложи двама съперници на паричния съюз – Клаудио Боргини и Алберто Багани, да управляват две основни стопански комисии в Народното събрание. Това стресна вложителите и лихвите по италианските облигации скочиха нагоре.

Министър-председателят Джузепе Конте и водачът на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо отсъстват от картинката. Конте се подреди до международните водачи от Г 7 на срещата в Канада, само че вкъщи не може да наложи престижа си над Салвини. Ди Майо, който е министър на индустрията и труда, се пробва да грабне с някои свои лични хрумвания като тази да се даде по-голяма отбрана на заетите в областта на споделените услуги. Той обаче е некадърен да промени каквото и да е в държавното управление. Златното момче на " Пет звезди " наподобява помръкнало.

Доминацията на " Лига " към този момент се отразява на рейтингите. На изборите през март " Пет звезди " завоюва 33% от гласовете, а " Лига " – 17%. Сега съгласно социологическите изследвания двете партии са съвсем изравнени, като съгласно някои " Лига " е отпред. Това дава още по-голям задатък на Салвини. Ако по някаква причина той събори държавното управление – може би с изказвания, че не е задоволително коренно, той ще има вятър в платната за нови избори.

Той може да събере още веднъж несъстоялия се дясноцентристки алианс (с партията на Берлускони " Форца Италия " и " Италиански братя " ) и може даже да мечтае за напълно дясно болшинство. Точно назад стоят нещата за хората на Конте и Ди Майо – това е най-хубавият късмет на " Пет звезди " да ръководи. Те са в нещо като патова обстановка. Ако нападат съдружника си, рискуват държавното управление да падне и да отидат на избори в миг, когато са в по-слаба политическа позиция. Ако пък си мълчат, рискуват да изостанат още повече.

Разбира се, тактиката на Салвини има опасности. Неговото непрекъснато телевизионно наличие може да даде противоположен резултат. Това се случи с предходния министър-председател Матео Ренци, който постоянно бе в ефира, преди италианците да решат, че към този момент им стига.

В случай на случай, обвързван с мигрантки кораб, обвиняванията безспорно ще са към Салвини.

В последна сметка италианците може и да се запитат за какво той прекарва толкоз време във Фейсбук Live вмето да ръководи.

И все пак, " Пет звезди " не може просто да седят и да се надяват, че Салвини ще се взриви. Ди Майо е некомпетентен, само че след гръмката му изборна победа, " Пет звезди " би трябвало да покаже на гласоподавателите, че може да извърши някоя от измененията, които постоянно е обещавала.

*Коментарът е в превод на Mediapool
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР