Матео Месина Денаро - последният бос на сицилианската Коза ностра

...
Матео Месина Денаро - последният бос на сицилианската Коза ностра
Коментари Харесай

Най-издирваният мафиот в Италия е арестуван след 30 г.: Кой е Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро - последният необут на сицилианската Коза ностра и нарушител No.1 на Италия - е задържан от служителите на реда в Палермо след 30 години търсене.

Денаро е наказан на пожизнен затвор поради голям брой убийства - измежду тях е и организирането на атентатите против магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, бомбените атентати от Милано, Флоренция и Рим, както и бруталното ликвидиране с потапяне в киселина на 13-годишно дете Джузепе ди Матео - наследник на разкаял се мафиот.

Денаро е в неопределеност от 1993 година, само че е продължавал да издава заповеди на подчинената си конструкция.

Новината за ареста му беше посрещната с поздравления за дейностите на полицията по улиците на Палермо:

VIDEO. People clapping and cheering Carabinieri police in the streets of Palermo after the arrest of Italy`s top mafia boss Matteo Messina Denaro after 30 years on the run -
— Antonello Guerrera (@antoguerrera)
60-годишният мъж е арестуван в частна клиника в сицилианския град, където се е лекувал от рак под подправена идентичност. По време на интервенцията се е опитал да избяга, само че несполучливо.

Денаро е роден през 1962 година в фамилията на един от босовете на незаконната формация.

С годините той натрупва такова въздействие, че оглавява мафията в Сицилия, изключително след ареста на Тото Риина, Бернардо Провенцано и братята Гравиано.

Счита се, че Денаро крие хиляди секрети за някои от най-тежките закононарушения на Коза ностра. Първото му ликвидиране е на 18 години.

" С хората, които съм умъртвил, бих могъл да направя гробище ", се е хвалил Денаро пред другари.

Много непосредствен е до агресивного крило на Коза ностра, това на корлеонците. Присъствал на срещата на високо равнище на Риина, през октомври 1991 година, когато се взема решение убийството на Фалконе и Борселино. Разкаялите се описват след това, че той е бил в командването и е взел участие в следенето на двамата и на организацията за атентата.

Издирването му в последните десетилетия е затруднено заради неналичието на настоящи фотоси - полицията разполага единствено с няколко негови фотографии от персонални документи, като последните са от началото на 90-те.

Италианските управляващи основават негов цифров " застарял " портрет благодарение на компютърни технологии и свидетелства от някогашни сътрудници на мафията - съгласно някои от тях Матео Месина Денаро се е подлагал на пластични интервенции и е премахнал пръстовите си отпечатъци, с цел да не бъде открит.

Бивши мафиоти настояват, че са го виждали в голям брой страни - в това число в Испания, Англия, Германия и в страни от Южна Америка, до момента в който полицията несполучливо го е търсила. Други обаче считат, че той в никакъв случай не е напускал родния си Кастелветрано в Сицилия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР