Математикът проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката

...
Математикът проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката
Коментари Харесай

Проф. Витанов алармира: Иде втори К-19 пик и висока смъртност КАРТИ

Математикът проф. Николай Витанов направи своя всекидневен разбор на ситуацията с ковид у нас. По думите му през днешния ден има нови претенденти за равнище 4. Единият е към този момент очевиден, другият към момента се крие. Ямбол е явният претендент и това се вижда на картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването, а скритият е Благоевград.

Ето целия му пост във Facebook:

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 08 октомври 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Развитието е съгласно упованията. Очакванията са: оформяне на второстепенен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността - никакъв коментар, просто цифри за информация:

умряли в края на септември - 20882
умряли до през днешния ден - 21505
умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441
умряли за октомври 2021 - 623 (за 7 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито желае да си ги прави.

Следват картите за през днешния ден.

Най-напред картата според проекта на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на равнище 4 пораства бавно.
Днес има нови претенденти. Единият е към този момент очевиден, другият към момента се крие, само че веднага бързо ще го засечем по картите.

Ямбол е явният претендент и това се вижда на картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването.
Коя област е скритият кандинат? Скрит, тъй като не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият претендент и това е Благоевград.

Това, че я има тази регионална едната карта, само че я няма на другата, значи, че Благоевград се чака да се кандилка около границата сред равнища 3 и 4, преди да иде на равнище 4.

Кърджали, Смолян и Плевен са релативно най-добре към този момент.

Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им дадох обещание релативно успокоение. Имат го. Плевен, в случай че си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните ограничения. Ето, ходът им тогава, през днешния ден дава резултат.


Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост обрисува образуването на тъмночервена зона в западна България.

Като си намерения човек, това е предстоящо. През лятото проблемите бяха по морето - там имаше огромна централизация на хора.

Върнаха се хората от отмора от морето и от Гърция (а тъй като им е близо, там вървят много хора от западна България) и проблемите се придвижиха в западна България.


С две думи - хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае схваща се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е дребна.

На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за предварителна защита на разпространяването на болестта в София-град и Пловдив.

Тези две области едвам неотдавна влязоха в зоната на дифузно разпространяване и обстановката се утежнява постепенно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, само че не падат в нея.

По-скоро се следи постепенно втурване в пропастта. Това ни държи, това предотвратява внезапното повишаване на броя на записаните нови случаи. За мен това е героизъм и по тази причина споделям на всички, борещи се със болестта в тези две области - огромно БРАВО (не знам по какъв начин да го напиша с по-големи букви, само че съм ви благодарен за това, което вършиме, тъй като успявате да задържате разпространениетона болестта макар гневните опити на помагачите и да я разпространяват).

Другото забавно на нашата карта на риска - Шумен е остров в лилавото море на източна България. Браво и на тях.

Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се чака да се усилва доста гладко. Тя се оправя и това е успокоително, само че не трябва да се не помни великият закон за прекосяване на количествените измининия в качествени-ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до сериозни равнища и да поддаде.

Ще стане ли това ще ни кажат моите другари злобарите, на които съм оставил дълготрайните прогнози и прогнозите с цифри.

Предстои ми пътешестване в чужбина и тогава няма да имам време да пиша тези сводки. Като наближи, ще ви осведомявам по кое време няма да има тази информация. На хейтърягите, които незабавно почнаха по форумите да мрънкат, че отивам при менторите си за запад и да съм си останел там, че да не тормозя нежните им душици хейтърски тук, да кажа две неща.

Аз съм от менторите, драги хейтъряги. Още ли не сте разбрали, при кого в миналото съм учил на запад нелинейния разбор на времеви редове. Та ми е доста радостно, че си мислите, че като ида на запад, някой ме учи на нещо. Бяха тия времена преди 25 - 30 години.

Между другото, отлични експерти има освен на запад, само че и на изток. На мен постоянно ми е било прелестно да си приказвам професионално с тях. Това ще направя и в този момент. Математическата обществена динамичност се развива доста бързо и вие виждате какво може тя на образеца на тези разбори и прогнози.

Това е към този момент. Желая ви здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР