Математикът на БАН проф. Николай Витанов е получавал смъртни заплахи

Математикът на БАН проф. Николай Витанов е получавал смъртни заплахи ...

Заплашват проф. Николай Витанов с чупене на крака заради про...


Математикът на БАН проф. Николай Витанов е получавал смъртни заплахи за песимистичните си прогнози за развитието на COVID-19 у нас. Това той призна в ефира на NOVA. "Ноември месец миналата година бях тръгнал със семейството ми на път и трябваше да излезем на магистралата. Аз имам някои навици от казармата и те са, че когато човек тръгва на път с автомобил, го преглежда. Поглеждам и виждам, че не е в състоянието, в което съм го оставил - бутнато е нещо, за да може да се случи инцидент, когато се движа с висока скорост по магистралата", разказа професорът и обясни, че гумата е била обработена така, че да изгърми при по-висока скорост.

Заплахи от недоброжелатели се сипят и на мейла му. Там се обръщали към професора с „мижитурка” и „мръсник” и го обвинявали, че "всява паника в малко мислещите".

"Витанов, след няколко удара с винкел в главата, изчисленията ти ще бъдат съвсем различни", цитира той една от заплахите.

"Витанов, умри куче продажно. Ти трябва да бъдеш съден, да бъдеш убит с камъни", пише друг недоброжелател в онлайн форум. Математикът твърди, че също получава заплахи "как ще му бъдат счупени краченцата".

Според него основание за такава агресия няма.”Аз никога не съм участвал във взимането на решения какви мерки трябва да се прилагат, за да се овладее пандемията. Аз само правя анализи. Каквито са числата - такива. И виждате, че каквото казвам - става", заяви Витанов и намекна, че съвсем скоро ще се откаже от публичните си прогнози за вируса.

Източник: marica.bg