Математикът Лъчезар Томов каза какво очаква да се случи с

...
Математикът Лъчезар Томов каза какво очаква да се случи с
Коментари Харесай

Математикът Томов: Нормално е най-здравите да поемат от товара в пандемията, не е нормално това да бъде всяка година

Математикът Лъчезар Томов сподели какво чака да се случи с коронавирус пандемията у нас през идната образователна година. Мнението си той изрази посредством пост във Facebook, публикуваме го без редакторска интервенция:

Какво чакам да се случи есента и идната образователна година

1) Нова вълна, най-вероятно от 6-9 септември.

2) Училища, работещи при проформа ограничения или без ограничения

3) Масови реинфекции на учители

4) Масови отсъствия на учители след излекуване, заради ЛонгКовид, поява на нови болести, обостряне на хронични такива

В средносрочен проект до какво ще докара това:

В момента заради пенсиониране, гибел или болест на учители, огромна част от младите учители са доста по-натоварени, в сравнение с е по норматив. Те бяха по този начин и през последната година, заради заболявания на по-възрастните учители. Нормално е най-здравите да поемат от товара в пандемията. Не е обикновено, обаче това да бъде всяка година.

Най-младите ще са най-натоварени, а са с най-ниски заплати. Заплатите порастват със стажа, а спомагателните часове не се заплащат съразмерно или по 2, както е редно, а със алегорични лекторски пари.

Най-младите са минимум привикнали в една строго йерархична конструкция без независимост, най-склонни да си тръгнат от системата и в същото време с най-ниски заплати и най-голямо натоварване. Това е причина за началото на каскаден развой, при който всеки напуснал млад преподавател усилва натоварването на другите, което усилва мотивацията им да си тръгнат, най-вече още веднъж при най-младите.

Ситуацията, която държавните управления до момента възпроизведоха основава условия за лавинообразно нарастване на междинната възраст на учителите и редовно пропускане на часове и/или взимане на часове от заместници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР