Master of Art Филми за Чарли Чаплин, Мария Калас, Екзюпери

...
Master of Art Филми за Чарли Чаплин, Мария Калас, Екзюпери
Коментари Харесай

Задава се третото издание на фестивала Master of Art


Master of Art

Филми за Чарли Чаплин, Мария Калас, Екзюпери са в програмата на задаващия се от 12 до 20 април кинофестивал Master of Art, заяви във вторник основателят и главен мотор на фестивала Найо Тицин.

“Master of Art” (MofA) е първият на Балканите интернационален кино фестивал за документални филми, отдадени на изкуството. Тази година фестивалът ще показа най-хубавите документални филми, продуцирани и имали премиера по света след 1.1.2016 година в региона на aрхитектурата и дизайна, арт съоръжения, модерно и протестно изкуство, изобразителнo изкуствo и снимка, музика и танц, литература, спектакъл и кино, кулинарно изкуство, видео арт и арт реклами, изкуство за деца и изкуство във видеоигрите.

Както постоянно, фестивалът се стреми да приобщи оптимално българската аудитория към актуалните международни трендове в тези сфери и да й даде опция на всеобщата просвета.

Фестивалът се концентрира и върху подрастващото потомство - млади гении от учебните заведения и академиите по изкуства, за основаване на нови благоприятни условия за тяхното пълноценно създаване и стимулиране на креативните им изяви.

Третото издание на фестивала ще се организира по едно и също време в 5 киносалона в София – Кино Люмиер Лидл, Кино Одеон, Евро Синема, кино G8 и Дом на Киното.

“Master of Art” се провежда от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния замък на културата и Фондация “Master of Art”.

В афиша на фестивала е филмът " Чаплин на остров Бали ", наклеветен в интернет за нецензурен. През 1932 година Чарли Чаплин е депресиран от навлизането на звуковото кино и " забягва " на остров Бали. Там снима локалните хора, които заради климатичните особености танцуват голи. Заради неуместните мнения във връзка на филмовия откъс блокираха страницата ни във Facebook, описа във вторник Найо Тицин.

След подробни пояснения и гледане на кино лентата от " факторите " страницата е отблокирана. В продукцията са включени незнайни до неотдавна фрагменти на самия Чаплин, открити преди няколко години.

Изцяло върху думи на Мария Калас е построен и филмът за оперната прима - " Мария и Калас " - от нейни изявленията, писма, дневници, сподели Тицин. За него общото сред двете заглавия е констатацията, че славата не прави хората щастливи - зад външния искра и звездите са хора със своите терзания и драми.

Препратка към българското европредседателство е изборът на заглавието за откриването на 12 април от 20.00 ч. в кино " Люмиер " - " Да танцуваш Бетовен ". Филмът наблюдава деветмесечната подготовка на спектакъла на Морис Бежар по Деветата симфония на Бетовен, показан в Токио с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета.

Между акцентите в програмата е и филмът преди формалното разкриване, отдаден на Екзюпери - от него някак на подсъзнателно равнище разбираме какво е довело създателя до написването на " Малкият принц ".

Абонамент на цената на 4 билета дава право на всички прожекции в кино " Люмиер ", " Одеон " и Дома на киното, носи и " бонус " - първокласния азбучник за Master of Art.

Фестивалът ще гостува и в Пловдив и Варна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР