Мастърс надпреварата в Маями е най-неуспешната в исторически план от

...
Мастърс надпреварата в Маями е най-неуспешната в исторически план от
Коментари Харесай

С поглед към Маями: Когато 20-годишният Григор за пръв път победи играч от топ 10 в кариерата си

Мастърс конкуренцията в Маями е най-неуспешната в исторически проект от тази категория за българина, само че в действителност не всеки път българинът се е чувствал чак толкоз некомфортно във Флорида. Истината е, че тъкмо там идват едни от първите триумфи на огромната тенис сцена за родния ни представител, който преодолява квалификациите през 2011-а, което е дебютен случай за него на сходно равнище, а година по-късно доближава и до осминафиналите на главната скица (неговото най-хубаво достижение в Маями и към ден днешен).

Ние пък ще ви върнем тъкмо 11 години обратно, с цел да си напомним първото класиране за 1/8-финал в кариерата на тогава 20-годишния Григор Димитров, чийто незабравим гений прави голяма стъпка напред към своето осъществяване тъкмо през 2012-а година в Маями. 



Нашият съотечественик към оня миг се намира под номер 101 в класацията на ATP и триумфите му основно се свързват с 4-те му трофеи в Чаланджър Тура. Димитров към този момент е загатнал своите съществени качества, печелейки сетове против съперници от ранга на Рафаел Надал и Давид Ферер, единствено че играта му към момента по-скоро изглеждаше като един прелестен безпорядък и не намираше нужното неизменност, с цел да побеждава най-хубавите в света.

Всичко обаче се трансформира на към този момент упоменатия шампионат, откакто Григор открива присъединяване си с праволинеен триумф над казахстанеца Михаил Кукушкин, а във втория кръг не оставя никакви шансове на извънредно опитния Хуан Игнасио Чела, който е подложен под номер 29 в надпреварата.

Така българинът оформя конфликт със международния номер седем Томаш Бердих, a малко на брой дават огромни шансове на някогашния лидер в класацията при юношите да се оправи с финалиста отпреди два сезона. Хасковлията обаче пазеше положителни мемоари от срещите си с чеха, защото го беше надиграл в Ротердам през 2009-та, а въпросният дуел се явяваше дебют за нашето момче в ATP Тура.

Оттогава обаче беше изтекла доста вода и Бердих се беше утвърдил в топ 10, до момента в който Гришо нямаше нито един триумф в 9-те си срещи с представители на този ешалон в подреждането. Всичко това се промени в следобеда на 25-и март, който вечно ще остане в паметта на първата ни ракета, тъй като той още веднъж надделя чеха, записвайки най-значимия успех до тогава в своята кариера - 6:3 2:6 6:4.



Самото начало на срещата предсказва, че за любимеца се обрисува извънредно тежък ден на корта, тъй като младокът не отстъпва с нито милиметър от главната линия и употребява всяка една опция да повиши темпото на игра благодарение на мощния си форхенд. Родният ни представител бързо съумява да показва богатия си боеприпас от удари и изненадващо доближава до пробив за задатък от 5:3 в своя изгода, пласирайки неспасяем бездънен бекхенд ретур. Впоследствие пък българинът не демонстрира никакви знаци на терзание и затваря сета с мощен ас по диагонала, което води до окуражителни ръкопляскания от тогавашния му треньор - Патрик Муратоглу.

Изведнъж началният удар на Димитров претърпява цялостен разпад и опитният му конкурент се възползва от тези съмнения, с цел да реализира първия си пробив в мача. Григор не се предава и неколкократно е покрай изработката на рибрейк, но тъкмо тогава чехът стоварва серия от мощни удари върху линиите и скоро съумява да изравни общия резултат в конфликта.

Наглед 20-годишният състезател като че ли е изпуснал напълно контрола над протичащото се на корта и не се вижда по какъв начин ще сервира сензацията, имайки поради позволените от него цели 9 двойни неточности. Нещата не се трансформират изключително и в решителната част, като нашият съотечественик продължава да вкарва под 50 % от първото си подаване в игра и непрекъснато бива подложен напрегнат.

Кулминацията идва в седмия гейм, когато Бердих изстрелва мълниеносен ретур уинър и доближава до две точки за пробив, само че Гришо продължава да се бори и избавя началния си удар. Най-добрият български тенисист даже губи равновесие в едно от разиграванията в отминалия гейм, единствено че съумява даже паднал да върне топката назад в игра, което чудесно обобщава целия мач, в който международният номер 101 не се предава нито за момент и намира излаз от всяко едно мъчно състояние.

В последна сметка напъните на младока се увенчават с триумф, откакто той предизвика неточност от другата страна на мрежата, с което пробива за задатък от 5:3 и скоро може да се хване за главата, пробвайки се да проумее, че в действителност е победи едно от най-големите имена в света на тениса.

Рейдът на Григор приключва с двусетово проваляне от Янко Типсаревич (световен номер 9) в идващия кръг, само че родният ни представител взема реванш от сърбина през идната година в Монте Карло, с цел да се поздрави с втория си триумф над състезател от топ 100, а ние можем само да се надяваме, че Григор Димитров ще изпита най-малко парченце от тези толкоз мощни страсти и при тазгодишното си присъединяване в Маями.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР