Масовото преминаване към уреди с дистанционно отчитане ще струва на

...
Масовото преминаване към уреди с дистанционно отчитане ще струва на
Коментари Харесай

Омбудсманът търси средства за уреди за дистанционно отчитане

Масовото прекосяване към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, с което изиска финансова поддръжка за битовите клиенти на топлофикационните сдружения в постройките - етажна благосъстоятелност , от фондовете на Европейския съюз.

До 1 януари 2027г. на към 572 хиляди семейства им се постанова да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода. Изискването за прекосяването към отдалечено отчитане е според европейски правилник, който България е длъжна да извърши.

Става въпрос за към 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хиляди водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са благосъстоятелност на битовите клиенти и замяната им е напълно за тяхна сметка. " Според някои оценки, прекосяването от уреди с образно отчитане към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година ", показва Диана Ковачева.

В съпоставяне с стандартните устройства средствата за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане са по-сложни и по-скъпи, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и доста по-голямо при водомерите за топла вода, добави още проф. Ковачева.

Омбутсманът дава образец с цените на отдалечените водомери, които стартират от към 100 лева за брой . Те са почти двойно по-високи спрямо стандартните водомери. Приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е към 50 лева Т.е. тази стойност дава визия за оскъпяването на единичния апарат, в резултат на законовите условия. " Понастоящем топлоснабдените жилища са в интервал на поетапното приключване на гаранционните периоди на радиаторните разпределители на топлинната сила. Съгласно член 140, алинея 7 от Закона за енергетиката, при монтиране на нови средства за дялово систематизиране същите следва да бъдат с отдалечено отчитане. Преоборудването към този момент е в ход, като по данни на търговци за дялово систематизиране най-вече устройства следва да бъдат сменени през 2024 година ".

Това е повода Диана Ковачева да предложи на служебния министър да се създаде мярка за финансова поддръжка на битовите клиенти в Съд на Европейския съюз на топлофикационните сдружения за наложителното преоборудване на инсталациите в жилищата им, с уреди за отдалечено отчитане на потреблението на топлинна сила.

" Смятам, че с отчитане на публичното значение на казуса е уместно за задачата да бъдат потърсени средства от европейски фондове, в това число и по Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България ", безапелационна е проф. Ковачева.

Тя показва, че може да се приложат разнообразни правила за обективна поддръжка на семействата, които имат законовото обвързване да закупят устройства с отдалечено отчитане, в това число радио модули за отдалечено отчитане на водомери, според от размера на финансовия запас, който бъде провиснал.

Диана Ковачева предлага: " Така да вземем за пример, намирам за уместно финансовата отплата да бъде в:

1/ Размер на избрана част (%) от общия разход , който всеки битов клиент на топлопреносно дружество прави за преоборудването на парцела си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане

и/или

2/ Пълен размер за жителите, които имат право на обществена помощ според член 2, алинея 3 от Закона за общественото подкрепяне ".

Омбудсманът показва и това, че финансовата помощ за битовите консуматори може да бъде предоставена и посредством търговците за дялово систематизиране за всички техни битови клиенти, които извършват условието на § 75 от Преходни и Заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната успеваемост - без разлика по кое време е осъществено преоборудването.

Системата за дялово систематизиране на топлинната сила е главен инструмент за икономисването на енергия в жилищата с централно топлоснабдяване в Съд на Европейския съюз, тя акцентира тя.

Фактурирането ще е ежемесечно и върху действителното ползване на топлинна сила, когато всички средства за дялово систематизиране са с отдалечено отчитане. По този метод ще бъде решен целият кръг от проблеми, свързани с правенето на годишните изравнителни сметки, рекламациите по тях и късните корекции на сметките, както и с обезпечаването на физически достъп до жилищата на жителите, за образен доклад на средствата за дялово систематизиране.

В умозаключение омбудсманът обобщава: " Освен това, уредите с отдалечено отчитане обезпечават цифрова информация за самостоятелното ползване на топлинна сила, до която след това битовите клиенти биха могли да получат бърз и комфортен електронен достъп. Понастоящем към този момент са налице техническите благоприятни условия за своевременното даване на семействата на данните за техните действителни енергийни разноски, тъй че сполучливо да следят, управляват и ръководят своето ползване на топлинна сила ".
 Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин
Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин " Топлофикация София " мери потреблението

Диана Ковачева получила голям брой тъжби поради високи сметки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР