Масово в България остъклените тераси не са узаконени.Трябва да се

...
Масово в България остъклените тераси не са узаконени.Трябва да се
Коментари Харесай

Всички с остъклени тераси в блока са уведомени за необходими документи

Масово в България остъклените тераси не са узаконени.

Трябва да се обясни каква е разликата сред  – балкон, лоджия и тераса.

Балконът е открита използваема повърхност върху конзолна структура, издадена пред фасадата на постройката (външна ограждаща стена на постройка, която стъпва на терена).

Лоджията е също такава използваема повърхност, открита от външната си страна, само че включена в общия размер на постройката.

Терасата е открита използваема повърхност, ситуирана върху пространства, върху колони или върху терена.

Оттук и стигаме до Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), където в Чл. 6, алинея 1, т. 5 е записано, че притежателите са длъжни да не правят ремонтни действия в своя независим обект или част от него, които да водят до утежняване на плановите индикатори на характерностите на строителни артикули, променени/заменени и/или в началото вложени, както и/или действия, с които да променят пространства, пространства или елементи от тях, предопределени за общо прилагане, да не нарушават архитектурния тип, носимоспособността, устойчивостта на строителната структура, пожарната сигурност или безвредното прилагане на постройката.

Процедура

За остъкляването на балкон, тераса или лоджия е належащо решение на общото заседание с нормално болшинство (51% от идеалните части), което да утвърди желанието на притежателя.

Съгласно Чл. 151, алинея 1, т. 6 от Закона за устройство на територията не се изисква позволение за градеж за остъкляване на балкони и лоджии.

Но дейностите по остъкляване на тераси не попадат в това изключение.

За тях е нужна планова документи и позволение за градеж от районната администрация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР