Масово прието е днес, че жените трябва да премахват ненужното

...
Масово прието е днес, че жените трябва да премахват ненужното
Коментари Харесай

Защо въобще сме започнали да се обезкосмяваме

Масово признато е през днешния ден, че дамите би трябвало да отстраняват ненужното окосмяване по тялото си. Но колкото и това да е нещо " всекидневно ", доста хора не престават да считат, че обезкосмяването е не толкоз въпрос на персонален избор, колкото образуван десетилетия наред обществен напън.
 Космите, бръсненето и в действителност ли стават по-дебели след тази процедура
Стават ли космите по-дебели след бръснене

Митове и митове

Ако се обърнем в годините обратно, ще установим, че окосмяването по тялото е имало разнообразни функционалности - оформяло е същността на пола, от време на време е било е синоним на класа. Различните столетия са имали разнообразни усещания за епилацията, по тази причина е любопитно да проследим от къде стартира този вид фикс идея и по какъв начин се вписва в актуалното общество.

Ритуалът по премахването на космите датира още от античните цивилизации - Египет, Гърция и Римската империя. За задачата хората са употребявали миди, пчелен восък и други сходни примитивни средства. Гладката кожа, без косми, се е асоциирала с класа и непорочност - освен това напълно освен за дамите.
 Снимка 612290

В Персия обезкосмяването и оформянето на веждите е означавало, че дамата е достигнала до възраст, в която може да подписа брак и да ражда деца.

Мрачното Средновековие е наложило промени в метода, по който се е носила косата. Сред ревностните фенки на католицизма дългата коса е била наложителен признак и самобитна форма на женственост. Забавен факт е, че през 14-ти век доста от дамите са скубали космите директно над челото, за да придадат по-овална форма на лицето си.

Благодарение на Елизабет I пък, която идва на власт през 1558 година, премахването на веждите става извънредно съвременно.

Все отново за западното общество до края на 18-ти век обезкосмяването не е било от значително значение. Жените в Европа и Америка към момента не са били принуждавани да отстраняват космите си. Въпреки че когато се появява първата безвредна самобръсначка за мъже, изобретена от Жан Жак Пере през 1760 година, доста дами стартират да я употребяват.
 Снимка 612291

А малко по-късно пък се намесва самият Дарвин . Съвременната визия, че космите по тялото са непривлекателни е заложена в книгата му от 1871 година " Произходът на индивида ". Дарвин свързва телесното окосмяване с по-примитивните и едва развити форми на нашите предшественици, а по-малкото окосмяване надлежно с еволюцията и половата прелест.

Целият 19 век се причислява към тази идея, оформяйки първия огромен обществен напън. Защото окосмяването - съвсем постоянно по тялото на дамите, не и на мъжете - стартира да се свързва с болест, полуда, полова инверсия и други неприятни конотации.

До началото на 1900 година кожата без косми към този момент е превзела висшата и междинна класа на Съединени американски щати като характерен тип женственост. Премахването на възприеманото като непоносимо окосмяване по тялото е и метод човек да се разграничи от по-ниската класа.
 Снимка 612289

За това способства и модата - през първите десетилетия на 20-ти век се появяват роклите без ръкави, по-късите дължини и найлоновите чорапи, които в допълнение разпространяват обезкосмяването на подмишниците и краката.

Всичко това се укрепва още повече с въвеждането на банските костюми в две елементи през 1940 година, което още повече подтиква фирмите и потребителите да се съсредотат върху премахването на космите. А когато Playboy дебютира през 50-те години, безпрепятствено избръснатите и нищожно облечени дами се постановат като безспорен модел за хубост и съблазън.

Макар и някои проявления като хипи културата да се пробват да се опълчат против налаганата мода на цялостното обезкосмяване, всичко завършва с появяването на бразилската кола маска. През 1987 година седем сестри от Бразилия откриват салон в Ню Йорк, предлагащ този тип процедура, който отстранява всички генитални косми, написа Stars Insider.
 Коса, косопад, оплешивяване и какъв брой косми от главата ни е обикновено да губим всеки ден
Колко коса е обикновено да губим всеки ден

И по кое време косопадът става проблематичен

Редица звезди като Наоми Кембъл стартират да се възползват от процедурата и за малко време масите ги последват. Така, на Запад обезкосмяването се трансформира в нещо " естествено " и синоним на непорочност. Стига се даже до изобретяване на технологии като електролиза, импулсна светлина и по-напредналата лазерна технология - за по-сигурен и дългогодишен резултат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР