Масово недоволство заради парите, които се полагат на работниците в

...
Масово недоволство заради парите, които се полагат на работниците в
Коментари Харесай

Парите за командировка не са се променяли от години

Масово неодобрение поради парите, които се поставят на служащите в командировка. За България командировъчните не са обновени от 14 години, а командировъчните за чужбина не са променяни от 18 години.

Когато служащият е в командировка в страната, работодателят му дължи минимум 10 лв. дневно. Ако остане да нощува - дневните са най-малко 20 лв..

Сумите са избрани в разпоредба, последно обновена през 2008 година. Ако командировката е в чужбина - за съвсем всички страни от Евросъюза размерът на дневните пари е 35 евро. Сумата не е променяна от 2004 година.

От финансовото министерство дадоха отговор, че ще предложат промени.

Гергана Георгиева е общински чиновник в Хасково и постоянно е в командировка в страната.

" Стигат за едно кафе и за един сандвич за деня, знаете от време на време може да е нескончаем, считам, че е извънредно ниско като размер и би трябвало да се намерения може би в посока актуализация ", съобщи пред bTV Гергана Георгиева, шеф на дирекция " Администрация и правно-нормативно обслужване " в община Хасково.

От последната актуализация на командировъчните за страната през 2008 година до момента - комулативната инфлация при храните е близо 62 на 100, пресмятат от КНСБ.

" Това значи, че най-малко, с цел да бъдат съответни тези суми за командировките, те би трябвало да бъдат нарастване най-малко с този размер ", сподели Тодор Капитанов от КНСБ.

Това значи сумата да нарасне на 18 лв. дневно и на 35 лв. дневно - в случай че служащият остане да нощува на другото място. Работодателите са съгласни, че актуализация е нужна. Даже споделят, че може да е с повече.

" Може би би трябвало да е и по-смело предлагането на синдикатите за по-високо нарастване на размера на командировъчните пари, тъй че да се реализира адекватност на сумата ", разяснява Добрин Иванов от АИКБ.

И синдикати, и работодатели са съгласни, че и дневните пари за командировките в чужбина също би трябвало да се усилят. В наредбата за размера им е планувана и процедура за актуализация.

Тя се случва по предложение на финансовия министър след информация от министъра на външните работи за промени в нивото на живот в съответната страна с 10 или повече на 100. От 2004 година до момента обаче нито един министър не е приложил процедурата.

" Командироват се лица и от държавната администрация. Тези увеличени размери не са разчетени в бюджетите на министерства и ведомства и всяко едно нарастване ще основава дефицити в техните бюджет. И това е основната причина страната да не е съгласна да усилва дневните при командироване ", означават от АИКБ.

В отговор от общественото министерство обявиха, че смятат, че е належащо да се проведат полемики за увеличение на дневните пари.

А от финансовото непосредствено показват, че ще предложат промени, които да влязат в действие от януари следващата година. Какви тъкмо - ще стане ясно при публикуването им за публично разискване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР