Масово недоволство срещу комитетът по религиозните въпроси на Турция -

Масово недоволство срещу комитетът по религиозните въпроси на Турция - ...

Скандал: Момичетата в Турция могат да се женят на 9 години.Масово недоволство срещу комитетът по религиозните въпроси на Турция - Дианет, избухна в страната, съобщи „Ал Монитор“.

Причината беше решение на Дианета за промяна на представите за понятия като пубертет. Таката експерти по ислямско право са определили, че прагът на пубертета при момчетата е 12 г., а при момичетата - 9 г. Когато достигнат тази възраст, момчетата достигат етапа на възпроизвеждане... а момичетата – плодовитост.

Изявлението вбеси защитници на правата на жените, части от опозицията и дори извести учени, изследващи исляма. От там обявиха, че Дианета е „умствено замръзнала институция“.

Жени вече протестираха срещу институцията, а в интернет излезе подписка срещу нейното решение.

Все пак високопоставен служител на организацията заяви в интервю, „че никой не бива да жени децата си преди 15-годишна възраст. Според него момичетата могат да сключват брак, когато са поне на 17 години, а момчетата, когато са поне на 18. Това донякъде противоречи на турския закон, според който брак се сключва само на 18-годишна възраст. Възможно е това да стане и на 17, но само при разрешение на родителите.

В момента организацията се опитва да установи диалог с недоволните и техните представители.

Източник: fakti.bg