Масово кремират българи заради скъпа земя и ковчези. Това е

...
Масово кремират българи заради скъпа земя и ковчези. Това е
Коментари Харесай

Масово кремират българи заради скъпа земя и ковчези

Масово кремират българи поради скъпа земя и ковчези. Това е процедура, която постоянно се случва отвън огромните градове поради мизерията и сиромашията, подбудени от унизителните заплати и най-много пенсии. Социално слаби от огромните градове също си отпътуват от нашия свят по този метод.

В старопрестолната столица Велико Търново и Варна това е постоянно срещан метод за изпращане на най-скъпите ни хора.

УПРАВИТЕЛЯТ НА „ ОБРЕДНИ ДЕЙНОСТИ “ във Велико Търново ЕВГЕНИ СТОЕВ даже изиска РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ОБЩИНАТА СОЦИАЛНИТЕ ПОГРЕБЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА МИНАТ НА КРЕМАЦИЯ.

„ По-добре е да съхраняваме единствено прахта в урна. Цената на земята на всички места е скъпа и ще продължи да нараства. 535 лева коства общественото заравяне. До него се стига, когато човек няма родственици и няма кой да го погребе – безпризорни, клошари, тогава разноските поема Общината. Голям проблем е, че се заема гробно място и откакто покойникът няма родственици, не се поставя нито паметна плоча, нито нищо. Но е наш ангажимент да го косим и поддържаме “, разяснява за локалния вестник. „ Борба “ Евгени Стоев.

Сметките сочат, че най-евтиното и без екстри заравяне излиза към 1000 лева. Единичното ВИП място обаче коства 3000 лева

2023 година е била сполучлива за общинското сдружение, демонстрират данните. От 36 на 40% е повишен пазарният дял на „ Обредни действия “, макар че работи в конкуренция с частните погребални организации.

Само във Велико Търново най-известните и постоянно рекламиращи са 8, а има и други, по-малки.

СТАТИСТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ И СВАТБИТЕ, И ПОГРЕБЕНИЯТА ПРЕЗ 2023 Г. СА БИЛИ ПО-МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С 2022 Г.

Веселите събития за предходната година са 184 при 205 през 2022 година, или с 21 по-малко спрямо миналата година. Погребенията за 2023 година са 608, а за 2022 година – 711, което значи 103 тъжни ритуала по-малко. От всички заровени кремираните са към десетина, като „ Обредни действия “ ЕООД работи с крематориума във Варна. „ Не са доста, може би тъй като православната вяра не разрешава, а за мюсюлманската е немислимо. А пък нашето гробище е смесено “, разяснява шефът на сдружението.

Заради забавения ритъм на смъртност, не както при коронавирус пандемията, гробни места се намират и ще има най-малко до пролетта, твърдят от управата на гробищата във Търново. Преди повече от година управата на сдружението стартира да усвоява всеки вероятен свободен терен – около оградите и алеите, само че гробището, което е от 203,7 декара, е съвсем цялостно, оповестиха от там. Немалко новопочинали са положени и в остарели гробове по избор на околните им. Затова към момента има небосвод пред сдружението, като в същото време към този момент се работи и по разширението на Гробищния парк в посока полигона в Беляковец. Теренът е обществена общинска благосъстоятелност, като най-новият имот на гробището ще е 26 декара.

Източник: вестник „ Борба “

Още вести четете в графа „ Живот “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР