Масовият туризъм е превърнал Флоренция в проститутка, заяви един от

...
Масовият туризъм е превърнал Флоренция в проститутка, заяви един от
Коментари Харесай

Директор на музей във Флоренция: Градът е проститутка

Масовият туризъм е трансформирал Флоренция в " продажница ", съобщи един от шефовете на музеите в града, което провокира възмущението на политици, в това число на министъра на културата на Италия.


" Когато един град се трансформира в продажница, е мъчно да стане още веднъж непорочен ", съобщи пред кореспонденти Сесилия Холберг, шеф на изложба " Академия ", в която се намира статуята на Давид на Микеланджело, в границите на събитие.

" Флоренция е доста красива и бих желала да се върне към своите жители, а не да бъде смазана от туризма ", добави немската историчка, оплаквайки се от неналичието на естествени магазини по улиците, претъпкани със сувенири.

Но " към този момент е прекомерно късно ", сподели тя съгласно вестник " Ла Република ", като предизвести, че в случай че няма " безспорна " спирачка на броя, " не виждам повече вяра ".

По-късно Галерията излезе с изказване, в което Холберг се извини " за това, че е употребила неправилни думи " за " града, който обичам ".

" Това, което желаех да кажа, е, че Флоренция би трябвало да бъде очевидец за цяла Италия на все по-осъзнат туризъм, а не на туризъм от вида " удари и бягай " ", сподели тя.

Но министърът на културата Дженаро Санджулиано съобщи, че думите ѝ са " съществени и обидни " за Флоренция и цяла Италия - и заплаши да предприеме дейности, като съобщи, че ще " оцени всички подобаващи начинания " според настоящото законодателство.

Националистическото държавно управление на министър-председателя Джорджия Мелони е упреквано, че се стреми да издигне повече италианци на висши културни постове, както и повече хора, които симпатизират на нейните десни възгледи.

Миналата година министрите утвърдиха смяна, която принуждава шефовете на опери да напущат работата си, когато навършат 70 години - мярка, която необятно се преглежда като метод да се отстранят някои чужденци от постовете им.

Заместник-кметът на Флоренция Алесия Бетини също се разгласи срещу Холберг, като съобщи, че в случай че градът е продажница, " тогава флорентинците ли са деца на продажница, а туристите - клиенти на продажница? ".

Бившият министър председател Матео Ренци, сенатор от Флоренция, съобщи, че Холберг " би трябвало да се извини или да подаде оставка ".

Директорът на галерията е последното длъжностно лице в Италия, което показва угриженост по отношение на въздействието на несъразмерния туризъм, изключително в градове като Флоренция - където историческият център е цялостен с тълпи през по-голямата част от годината - и Венеция.

След като културната организация на Организация на обединените нации предизвести, че може да загуби скъпия си статут на културно завещание, предходната година Венеция разгласи проектите си да тества скица за продажба на билети, с цел да управлява броя на посетителите, която ще стартира през април. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР