Масовият глад в Газа може да доведе до решение Израел

...
Масовият глад в Газа може да доведе до решение Израел
Коментари Харесай

Масовият глад в Газа може да доведе до решение Израел да бъде съден за геноцид

Масовият апетит в Газа може да докара до решение Израел да бъде съден за геноцид. Световната продоволствена стратегия заяви във вторник, че е спряла доставките на храна за изолираната северна част на Газа, защото възходящият безпорядък в територията ускорява страховете от евентуален апетит.

През януари Международният съд отговори на петиция с искане да признае акцията на Израел в Газа за геноцид. За отчаяние на ищеца, Южна Африка, съдът наподобява е стигнал до заключението, че акцията на Израел по своята същина не е била геноцидна, като всъщност е поддържала правилото на правото на Израел да се намесва военно за цели като самоотбрана, гонене на терористи и избавяне на заложници. Съдът също отхвърли да призове за преустановяване на огъня, което също беше поискано да направи.

Съдът обаче стигна до заключението, че е „ правдоподобно “ закононарушения, свързани с геноцид – евентуално, само че не безусловно в това число самия геноцид – да са се случили (констатация, която разгневи Израел). С шест „ краткотрайни ограничения “ съдът на процедура предизвести Израел. Две от ограниченията всъщност приканиха Израел и неговите отбранителни сили да подсигуряват, че няма да се случи геноцид в отговор на събитията от 7 октомври; друга принуди Израел да се пази от подбудителство до геноцид.Другите две се отнасяха до запазването на доказателствата и докладването на Съда. Съдът също по този начин прикани Израел да „ се заеме с неприятните условия на живот, пред които са изправени палестинците в Ивицата Газа “.

Същността на Конвенцията за геноцида, интернационалният контракт, който дава пълномощия на съда, е, че геноцидът не е просто „ всеобщо ликвидиране “.

Дори на цивилни, а по-скоро термин, обозначаващ опит за заличаване на народ. Освен убийството, той предлага четири средства, посредством които това може да се случи: „ Нанасяне на тежки физически или душевен наранявания… “ (параграф 2b), „ основаване на… условия на живот, предопределени да доведат до физическото заличаване на (групата)... “ (параграф 2в), „ взимане на ограничения за попречване на раждаемостта … “ (параграф 2г) и „ принудително пренасяне на деца от една група в друга “ (параграф 2д).

В седмиците след решението на Министерски съвет, загубите в борбите понижиха, като към две трети от почти 32 000 смъртни случая към този момент са настъпили до новата година. Въпреки това филантропичната рецесия – частта, за която ICG изрази ясна угриженост – се задълбочи. Организация на обединените нации оповестява, че към края на март 75% от популацията на Газа е било насила да напусне домовете си.

Перспективата за офанзива против град Рафа в южната част на Газа евентуално ще утежни фрапантно обстановката. Анализ от Интегрираната подредба на етапите на продоволствената сигурност (известен също като IPC, организация за наблюдаване на рецесии, която си сътрудничи с водещите международни групи за интернационална помощ) предвижда, че доникъде на лятото, „ при най-вероятния сюжет и при допускане на ескалация на спора, включително сухопътна атака в Рафах, че половината от популацията на линията Газа (1,11 милиона души) ще се изправи пред пагубни условия. Това е несъмнено в разбора като Фаза 5, „ недояждане “ – най-лошият вероятен резултат, който IPC може да реализира.

Като се имат поради опасенията на съда, коства си да се запитаме дали филантропичната рецесия съставлява геноцид.

От правна позиция, дали дадена обстановка може да се смята за акт (или политика) на геноцид зависи от разбор на цялостния текст на параграф 2 (C): дали изискванията са били „ умишлено основани “, дали отразяват термина „ да причини… заличаване “ на палестинското население на Газа и, в случай че е по този начин, дали в основата на това пресмятане може да се откри „ желание за заличаване “ на най-малко част от това население.

С елементарни думи, въпросът не е толкоз комплициран. Принудителното пренасяне на по-голямата част от популацията на Газа от северната част на територията към приюти и палаткови градове на юг – съчетано с политика на ограничение на достъпа до цялата Ивица Газа – направи глада съвсем неминуем. Всяка правдоподобна оценка на последствията от тези политики би трябвало да допуска, че популацията ще се изправи пред рисковете, пред които е изправено в този момент. Наистина, прогнозите, направени в края на предходната година от Famine Early Warning Network, повдигнаха тъкмо тези опасения.

Източник – Time./Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР