Масовите съкращения на работни места в Meta, Twitter, Stripe и

...
Масовите съкращения на работни места в Meta, Twitter, Stripe и
Коментари Харесай

Съкращенията в Big Tech събуждат Ирландия за зависимостта ѝ от сектора

Масовите съкращения на работни места в Meta, Twitter, Stripe и други софтуерни колоси са горчива вест за техния значителен личен състав в Дъблин малко преди коледните празници. Ударът обаче носи и отрезвяващ резултат за Ирландия, която схваща какъв брой подвластна е станала стопанската система ѝ от Big Tech фирмите.

Продължилият десетилетия залог на страната в интерес на световните IT компании се изплаща посредством високи вложения, работни места и милиарди евро приходи от налози, показва разбор на Financial Times. Благодарение на решението през 80-те години в изискванията на висока безработица и миграция да се намали корпоративният налог от 40% на 12.5% страната съумява да притегли огромни непознати вложения. В наши дни обаче Ирландия има небалансирана стопанска система, с централизация на опасности, считат специалисти.

Възходът на софтуерните колоси през годините тласкаше растежа на страната. Много от тях разположиха своите световни или европейски централи в Дъблин, а в тях работят към 12% от заетите в ирландската столица съгласно данни на брокерската компания Davy Group. Големите мултинационални софтуерни и фармацевтични компании са източник на над половината от приходите от корпоративни налози, които през деветте месеца до септември са близо 14 милиарда евро, или с съвсем 6 милиарда повече на годишна база. Заетите в софтуерния бранш пък обезпечават 10% от приходите от налог върху приходите по данни на финансовото министерство.
Реклама
Сега обаче Meta уволнява 13% от работната си мощ по света, Илън Мъск понижава на половина чиновниците на Twitter, а ирландската финтех компания Stripe освобождава 14% от личния състав си. Докато разноските за кредитиране нарастват, а икономическите условия се утежняват, балонът на до неотдавна бързо растящите през последното десетилетие софтуерни компании може да е пред пръсване. Краткосрочният удар за Ирландия ще бъде загуба на стотици работни места.
Връщане на салдото
Забавянето в софтуерния бранш може да облекчи натиска за повишение на разноските за труд, подхранван от големия растеж на заетостта в него, споделят икономисти. В страната са разкрити 24 хиляди нови работни места в ИКТ сферата от първото тримесечие на 2021 година, до момента в който общата претовареност доближава рекордни равнища. Вторичен резултат е, че покупателната дарба на високоплатените чиновници увеличи наемите, до момента в който предлагането на жилища към този момент беше под напън.

" Реалността е, че това е нужна промяна за една в действителност прегряваща стопанска система ", счита Дани Маккой, основен изпълнителен шеф на конфедерацията на работодателите IBEC. Той показва жилищната рецесия в Ирландия и прегряващите обществени услуги като признаци за несъответствието в стопанската система. Охлаждането може да донесе нормализиране, счита той.

Като цяло съкращенията обаче са повече неприятна, в сравнение с добра вест, само че към този момент не носят пагубни последствия, споделя Конал Мак Койл, основен икономист в Davy. Никой от софтуерните колоси не се изтегля от страната, а множеството даже чакат растеж на приходите.
Реклама Свързани публикации Кои са най-големите работодатели в техсектора и в света (инфографика) 17 ноември 2022, 13:52 Amazon е следващата огромна софтуерна компания, която възнамерява съкращения 16 ноември 2022, 11:05 Големи софтуерни компании, огромни проблеми 11 ноември 2022, 06:05 Meta редуцира 11 хиляди чиновници или 13% от личния състав 9 ноември 2022, 14:59 Сривът на американската промишленост за чипове с 1.5 трлн. $ 4 ноември 2022, 06:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР