Масовите събирания на хора, включително на открито, е един от

...
Масовите събирания на хора, включително на открито, е един от
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: До 15 септември ще вземем решение как да започне учебната година

Масовите събирания на хора, в това число навън, е един от източниците за разпространяване на ковид. Засега не се постанова да се вкарват ограничавания в цялата страна. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по Българска национална телевизия.

“Най-важно от позиция на рецесията не е броят на инфектираните лица, а темповете, с който нараства броят на заетите кревати. Критичната част от борбата с пандемията е да не допуснем обстановка, в която има заболели, които се нуждаят от болнично лекуване, а ние да нямаме кревати и личен състав, които да ги обслужват. Затова сега, в който усетим опасност - хората да са затруднени в достъпа си до болнична помощ, ще бъдем принудени да наложим такива ограничаващи мерки”, изясни той и означи, че “вече не сме толкоз надалеч от такава опасност”.

Много държа решенията за използване на противоепидемични ограничения да се взимат на експертно, а не на политическо равнище, акцентира здравният министър в отговор на въпрос за сериозната епидемиологична конюнктура в Бургас, Велико Търново и Русе.

“Законът дава опция на шефа на районната РЗИ, в съгласие с основния държавен здравен контрольор, да ползва ограничения за съответен район. Тогава, когато в един район имаме нараснала заболеваемост, до момента в който в други региони на страната не е по този начин нараснала, не е належащо да се постановат ограничаващи ограничения върху цялата страна. Те могат да бъдат наложени изборно. Днес въпросът е обсъждан в Бургас, на следващия ден ще се разисква и във Велико Търново. Очаквам решението за спомагателни ограничаващи ограничения да се вземат от локалните управляващи, в съгласие с основния държавен здравен инспектор”, добави той.

Според него е рано да се взимат решения за началото на образователната година.

“До 15 септември има време, ще оценим каква е епидемиологичната обстановка и ще вземем решение дружно с Министерство на образованието и науката по какъв начин да стартира образователната година. Ситуацията е динамична и е рано да се вършат оценки”, разяснява доктор Кацаров и добави, че е последовател на присъственото образование.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР