Масовите протестни акции в Полша след влизането в сила на

...
Масовите протестни акции в Полша след влизането в сила на
Коментари Харесай

Сълзотворен газ срещу протестиращите против забраната на абортите

Масовите протестни акции в Полша след влизането в действие на решение на конституционния съд за абортите не престават трети ден.

Акция на женското протестно придвижване и негови последователи стартира късно довечера в центъра на полската столица Варшава. Около 1000 участници блокираха централно кръстовище и по-късно започнаха шествие по пътното платно.

Полицията загради пътя на стачкуващите. В момента, когато чиновниците на реда желаеха да откъснат стачкуващите от водещия колоната автомобил с високоговорители, беше употребен сълзотворен газ. Пострада лидерката на протестиращите Марта Лемпарт.

Демонстрантите носеха фоейрверки, флагове и транспаранти. Основните знаци на митинга са алена гръмотевица, окачалка и чадър.

На транспарантите се четеше "Абортът е мое право ", "Аборт без граници ", "Право и правдивост " е вирус ". Имаше и викания "Хей, хей, хей, абортът е ОК ". Някои участнички носеха зелени шалчета бандана, които бяха характерен знак на протестиращите в Аржентина.

Броят на стачкуващите беше по-малък, в сравнение с по време на първата протестна вълна предходната година.

Гневът на протестиращите е ориентиран против ръководещата консервативна партия "Право и правдивост ", за която се счита, че упражнява непозволено въздействие върху конституционния съд. Неговото изговаряне ограничи достъпа до аборт.

Късно вечерта в сряда полското държавно управление обнародва в Държавен вестник решението на конституционния съд за възбрана на абортите. Съдебното решение гласи, че абортите, осъществени поради необратими увреждания на плода, са противозаконни според конституцията. Прекъсване на бременността се позволява, единствено при обезчестяване, блудничество или когато животът на майката е заплашен.

Въпреки студеното време през днешния ден митинги има и в други градове, измежду които Вроцлав, Краков и Гданск.

По публични данни понастоящем годишно в Полша се вършат по-малко от 2000 легални аборти.

Феминистки организации обаче считат, че действителният брой на абортите е към 200 000. Те се правят незаконно в страната или в чужбина, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР