Масови проверки на детски играчки, пиротехника и украса за елха

...
Масови проверки на детски играчки, пиротехника и украса за елха
Коментари Харесай

Безопасна ли е коледната украса на пазара

Масови инспекции на детски играчки, пиротехника и декорация за елха стартират от тази седмица в цялата страна. В дните преди празниците инспекторите ще наблюдават безвредни ли са на най-търсените артикули на пазара. Именно те постоянно се трансформират в най-рискови за потребителите. В инспекциите се включи и Георги Георгиев.

Месец преди Коледа от витрините на магазините търговците към този момент ни примамват с оферти за ефектни светещи гирлянди, празнична декорация и атрактивни играчки, с които да зарадваме най-малките край елхата. Като скришен клиент влизаме в магазин за китайски артикули, магазин за един лев, търговски базар и профилирани магазини за играчки и коледна декорация. Купуваме кукли, светещи лампички и празнични костюми и маски. Цените стартират от 2-3 лв. и доближават до няколко стотин в огромните търговски обекти.

При някои от закупените от нас артикули има забележими недостатъци и несъответствия. Липсват и наложителните директива за приложимост и данни за търговеца върху опаковката.

Основното, което следим, е продуктът на пазара да бъде с сложена CE маркировка за сходство, инструкции за прилагане и сигурност, както и име и адрес на производител и вносител, изясни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Още при първите инспекции откриват нарушавания. Заедно с специалиста Мирослав Йотов ще прегледаме част от конфискуваните артикули. Тази Коледа проверяващите ще наблюдават и безвредни ли карнавалните костюми, които стават все по-модерни измежду децата за всеки празник. Отново са установени нарушавания:

Тези костюми са елементарно запалими и в случай че не са третирани с подобаващия химичен материал, с цел да могат да бъдат доста рискови, сподели Йотов.

Затова всички закупени контролни проби ще бъдат изпитвани и в лаборатория с тест за възпламенимост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР