Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд

...
Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд
Коментари Харесай

Масови протести след отмененото право на аборт в САЩ

Масови митинги в Съединените американски щати, откакто Върховният съд анулира решение, което гарантираше на дамите в цялата страна право на аборт. Всеки щат към този момент самичък ще взема решение дали да забрани абортите. Почти незабавно Мисури и Тексас ги оповестиха за неказонни. Американският президент Джо Байдън дефинира стъпката на Върховния съд като " трагична неточност ".

Милиони дами в Съединените щати изгубиха правото си на аборт след решението на Върховния съд. профилирани клиники към този момент затварят. След Мисури и Тексас, евентуално абортите ще бъдат неразрешени до дни в най-малко още десетина щата, които са ръководени от републиканците.

Доминираният от републиканци Върховен съд взе историческо решение, което беше несъмнено като трагичен поврат в историята на страната във връзка с правата на дамите. Съдиите анулираха решение от 1973-та, което даваше законово право на дамите в Съединените щати на аборт сред 24-та и 28-та седмица на бременност.

Сълзи и яд против наслада и тържествуване. След решението на Върховния съд в цялата страна се организираха демонстрации. Протестираха както поддръжници, по този начин и съперници на абортите.

Правото на аборт продължава да е тематиката, която разделя американското общество. Губернаторът на Ню Йорк съобщи, че щатът е отворен за всички дами, които желаят да създадат аборти.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати остро осъди решението на Върховния съд. Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединените щати ще продължат да поддържат репродуктивните права на дамите по целия свят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР