Масови протести избухнаха в Израел, след като премиерът Бенямин Нетаняху

...
Масови протести избухнаха в Израел, след като премиерът Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Масови протести в Израел срещу съдебната реформа и уволнението на министъра на отбраната

Масови митинги избухнаха в Израел, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху уволни министъра на защитата. Йов Галант се опълчи на противоречивата промяна на правосъдната система, като я назова „ непосредствена и основна опасност “ за сигурността на страната.

Промените включват проекти, съгласно които кабинетът ще има цялостен надзор върху комисията, която назначава съдиите. Според критиците на промяната тя ще наруши салдото в демократичната система и ще концентрира властта в ръцете на ръководещите.

Демонстрации се организираха в Тел Авив, Беер Шева, Хайфа и Ерусалим, където хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Полицията влезе в конфликти с протестиращите и разпръсна тълпата с водно оръдие.

Протестиращите в Тел Авив блокираха основната автомагистрала " Аялон " и възпламениха огромни огньове. Пътната артерия се трансформира в море от синьо-бели израелски флагове.

Уволнението на министъра на защитата Йоав Галант е първото на почитан член на ръководещата партия " Ликуд ", който се афишира срещу проектите на премиера. 

Опозиционният водач Яир Лапид разяснява, че уволнението на Галант " вреди на националната сигурност и не регистрира предизвестията на представителите на защитата ".

" Премиерът на Израел е опасност за сигурността на страната Израел ", написа Яир Лапид в Туитър.

Очаква се Ави Дихтер, някогашен началник на разследващата работа Шин Бет, да размени Галант. Според някои информации Дихтер е давал сигнали, че ще поддържа Галант, само че вместо това разгласи през вчерашния ден, че поддържа премиера Нетаняху, показва АП.

Консулът на Израел в Ню Йорк Асаф Замир обаче разгласи нощес, че подава оставка в символ на митинг против решението на Нетаняху да уволни министъра на защитата.

" Не мога да продължа да съставлявам това държавно управление ", написа в Туитър консулът. " Вярвам, че мой дълг е да подсигурявам, че Израел е образец за народна власт и независимост ", добави той.

Президентът на Израел Ицхак Херцог насочи зов към държавното управление да спре провокиралия бурна опозиция проект за правосъдна промяна, съобщи Ройтерс.

" В името на единството на израелския народ, в името на отговорността ви приканвам да спрете неотложно законодателния развой ", написа президентът в " Туитър ".

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР