Масови протести и сблъсъци с полицията в столицата на Ингушетия

...
Масови протести и сблъсъци с полицията в столицата на Ингушетия
Коментари Харесай

Протести и сблъсъци в Ингушетия заради проектозакон за референдумите

Масови митинги и конфликти с полицията в столицата на Ингушетия поради признатия предходната година контракт за признание на административните граници сред Чечения и Ингушетия, както и поради проектозакон за промени, свързани с провеждането на референдуми.



Над 10 000 се събраха през вчерашния ден в Магас, с цел да изискат връщане на територия, дадена на Чечения предходната година, както и оставката на президента Юнус-Бека Евкуров, заяви съветската редакция на Би Би Си.

Законопроектът, обвързван с референдумите, е импортиран от Евкуров и предлага да се отстрани наложителното внасяне на въпроси на референдуми, които са свързани с изменението на статуса, наименованието, разделянето или обединяването на републиката с други субекти, както и свързани с изменението на нейните територии и граници.

Текстът е признат на първо четене от ингушетския парламент февруари месец, а и се е готвел за разглеждане с ремонти и допълнение на 28 март.

Но на 20 този месец е отдръпнат от Евкуров с обяснението, че той е породил „ нееднозначна реакция в региона” и че ще се направи публично разискване преди да се внесе още веднъж в Народното събрание.

Действащият закон за референдумите в Ингушетия е признат през 1997 година и точно на него са се позовали съперниците на изменението на границите сред Чечения и Ингушетия, станало предходната година.

На 26 септември 2018 година Евкуров и президента на Чечения Рамзан Кадиров подписаха съглашение за затвърждаване на границите сред районите. Ингушетия тогава даде на Кдиров сектора от Сунженския район, което и породи недоволтвото на хората. В Магас тогава имаше многохилядни митинги в продължение на две седмици.

А през отктомври предходната година Конституционният съд на Ингушетия по искане на група депутати от районния парламент призна закона за определяне на границите сред двете страни за непозволен и че съглашението би трябвало да се удостовери на референдум.

Декември месец 2018 година съдът в Русия призна съглашението сред Чечения и Ингушетия за административните граници на страната сред страните.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР